Música

Trencant etiquetes

El grup aragonès s’adapta a tot: actua en tres formats diferents, grava amb Estopa i Cala Vento, i no para. Ara torna a Catalunya

Demà Eva i Juan actuen a Sitges, divendres ho faran a Roses i diumenge a Pineda de Mar

L’estiu passat, quan molts grups del seu nivell estaven encara atemorits pel recent confinament i no sabien si era prudent tornar a la carretera, Eva i Juan, o sigui, Amaral, van decidir aparcar la gira de presentació del seu últim disc, Salto al color, publicat el setembre del 2019, però no quedar-se a casa. I van fer una gira tots dos sols, molt apropiadament titulada Eva y Juan en acústico. I aquest estiu, Amaral ha reactivat la gira de Salto al color, amb tota la banda, però mantenint encara com a alternativa el format acústic, com a duet o també amb banda. Per exemple, aquesta setmana oferiran tres concerts a Catalunya: els dos primers, demà dijous al Festival Jardins Terramar de Sitges; divendres, al Sons del Món de la Ciutadella de Roses, amb banda, i diumenge, a l’ Arts d’Estiu de Pineda de Mar, en format acústic amb grup. D’això se’n diu capacitat d’adaptació.

“L’any passat vam reaccionar força aviat, perquè teníem amics que ens estaven dient com anaven les coses ja abans que el virus arribés a Espanya. Vam haver d’ajornar concerts, perquè també pensàvem que trigaríem molt més a tornar a sortir de gira, però quan vam veure que ja era més o menys possible fer-ho, vam decidir fer concerts acústics com a duet, amb les cançons reduïdes a la mínima expressió, només amb guitarres i loops, tot i que veníem de fer un disc molt elaborat. I la veritat és que va ser una experiència molt enriquidora”, explica Juan Aguirre, que va conèixer Eva Amaral el 1992 en un bar de Saragossa. Des del 1998 han publicat vuit discos d’estudi, han reunit un bon grapat d’èxits i cançons memorables i han fet centenars d’actuacions. “El fet d’actuar tots dos sols no era nou per a nosaltres: sempre hem tocat per a emissores de ràdio o hem fet altres concerts minimalistes en llocs tan singulars com el Museu del Prado”, aclareix Aguirre.

En aquesta nova gira, però, tornen a ser sis: Tomás Virgós, teclats; Ricardo Esteban, baix; Álex Moreno, bateria i percussió; Laura Rubio, cors, i evidentment Eva i Juan. “Tot està molt sincronitzat amb la part visual, però nosaltres sempre entenem els concerts com una cosa viva, perquè la música neix en el moment, encara que hi hagi una certa planificació.”

L’any passat, Amaral va gravar un single amb Estopa (Despertar) i va col·laborar en la cançó Teletecho, de Cala Vento. Tres duets molt diferents, que aparentment formen part d’universos musicals paral·lels. “Fem aquest tipus de col·laboracions per amistat o per admiració, sense pensar en res més, i encara menys en etiquetes com ara mainstream i indie. Les etiquetes només serveixen per classificar la música a Spotify o en una botiga de discos, però més enllà d’això les etiquetes hi són per trencar-les o per no fer-ne cas”, explica Juan, reconegut melòman, per al qual no hi ha fronteres, i menys ara amb les noves tecnologies: “La revolució digital ha aconseguit que, amb un toc de ratolí, puguis passar directament d’Eddie Cochran a Caribou. A partir d’aquí, qualsevol compartimentació i qualsevol prejudici es fa miques. Jo crec que aquesta dècada es recordarà perquè tot és possible, musicalment parlant: tot són eines al servei de l’expressió.” I mentre continuen la gira, que acabarà el 17 de desembre a Saragossa, Eva i Juan van component i gravant en ruta cançons per al seu proper disc .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona