Art

El Mur i l’homofòbia

Ignasi Blanch participa en l’exposició artística a l’aire lliure que demà recorda el 60è aniversari de l’aixecament del Mur de Berlín

Demà, dijous, i durant tres dies tindrà lloc a l’East Side Gallery –el tram més llarg del Mur de Berlín que es preserva com a projecte artístic– una exposició col·lectiva en el context del 60è aniversari de l’aixecament del Mur.

Amb el títol Permeable place, fair transitions (Lloc permeable, transicions justes), l’exposició multimèdia ofereix reflexions sobre la cultura del record i, des de diferents visions artístiques, genera discursos sobre la construcció del Mur, la separació, la reconciliació, el respecte i l’equitat i un diàleg constructiu entre diferents grups socials, com ara residents i visitants.

Un dels artistes que hi participen és el català Ignasi Blanch, que va ser l’únic representant de l’Estat en el projecte internacional East Side Gallery, creat el 1990 i format per 103 murals d’artistes internacionals.

L’obra que ara presenta és en format de vídeo i explica amb una altra gama cromàtica el significat de l’obra que va pintar damunt el Mur fa 31 anys, Parlo d’amor. Una proposta per denunciar la manca de llibertat a molts països per estimar a qui es vulgui i una denúncia contra l’homofòbia creixent.

Blanch va recrear fa 20 anys la seva obra berlinesa a Roquetes, la localitat del Baix Ebre on va néixer. Per mostrar-la a l’exposició de Berlín, l’artista va organitzar una acció en què va poder participar tota la gent de la localitat que ho desitgés. Va proposar una restauració de la reproducció del Mur i de la pintura i molta gent i amics del poble hi van participar. “D’alguna manera, el mural Parlo d’amor forma part de les seves vides i han crescut amb aquesta imatge a la seva ciutat”, assegura l’artista.

Aquesta acció a Roquetes forma part del vídeo que presenta l’artista Gabriele Nugara, on hi ha una part dedicada a Ignasi Blanch i la seva obra.

“Amb el meu vídeo vull parlar d’estimar lliurement i queixar-me dels països on estimar persones del mateix sexe és un delicte penat; estimar és un acte de llibertat que tothom ha de respectar”, afirma Blanch.

A banda de Blanch, hi participaran dos artistes més que ja van contribuir a la creació de l’East Side Gallery, Sabine Kunz i Fluvio Pina, i sis creadors més del grup ART-UP, el ja citat Gabriele Nugara, Arthur Jongebloed, Jeroen Goulooze, Regina Kelaita, Suzann El-abboud i Karina Villavicencio.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen