Patrimoni

Cataloguen els llibres de la farmàcia del Santa Caterina

Enllestida la fase de conservació, el registre del fons bibliogràfic de l’antic hospital afronta la recta final

La previsió és que puguin tornar a finals d’any a la seu de la Generalitat a Girona

Els treballs de catalogació del fons bibliogràfic de la farmàcia de l’antic hospital Santa Caterina de Girona afronten la recta final. El 23 de desembre del 2020 es va traslladar a la biblioteca Carles Rahola el conjunt documental de 239 llibres, d’entre els segles XVIII i XIX, i la previsió és que al desembre, un cop catalogats, puguin tornar a la seu de la Generalitat, on es conservaran i posaran a disposició dels usuaris perquè els puguin consultar. Les tasques de conservació, que han estat la primera fase del projecte, han consistit en la neteja en sec de cadascun dels documents, amb aspirador o pinzell. També s’han extret els documents solts de dins dels llibres, que s’han arxivat tot identificant-ne el llibre d’origen. Com a mesura preventiva s’hi han posat solapes de protecció, faixes de reforç i, en alguns casos molt puntuals, s’han reforçat lloms o enquadernacions. Tot plegat, respectant-ne l’estructura original i aplicant-hi mesures reversibles. Actualment i amb la fase de conservació ja enllestida, s’estan catalogant els exemplars. Hi ha prop d’un centenar de llibres registrats al catàleg i es preveu que en els mesos vinents s’acabi de descriure tota la col·lecció. La catalogació del fons ajudarà a interpretar i contextualitzar com era la biblioteca de la farmàcia, quin ús tenia i quina importància va tenir al llarg dels anys d’activitat. La iniciativa és una col·laboració de la Generalitat, el Museu d’Art i la biblioteca Carles Rahola.

LA XIFRA

239
llibres
d’entre els segles XVIII i XIX constitueixen el corpus documental de la farmàcia de l’antic hospital.

Més de 360 pots de ceràmica guardats

Un dels grans tresors de l’edifici de la Generalitat és la farmàcia de l’antic hospital, situada a la banda esquerra de l’escalinata principal del pati de les Magnòlies, darrere una porta i una finestra enreixades. La seva construcció data de finals del segle XVII. Està coberta per una volta d’aresta i decorada amb pintures del segle XIX que mostren temes referents a al·legories galèniques: donzelles amb llargues cabelleres que recullen fruits i plantes medicinals. La col·lecció de pots de ceràmica que mostren els armaris és extraordinària i la seva quantitat la situa entre les més importants de Catalunya: uns 362 pots entre gerres i albarels. Del patrimoni de la farmàcia es destaca també el material quirúrgic dels segles XVII i XVIII i uns 205 volums, alguns del segle XVIII, dedicats a la ciència farmacèutica, la química i la botànica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda