Música

El Palau de la Música commemora els 50 anys del discurs de Pau Casals a les Nacions Unides

Marta Casals assegura que el dia que el mestre va rebre la Medalla de la Pau va ser “memorable i molt emocionant”

Aragonès reivindica el llegat del músic i destaca que la pau es construeix “garantint la llibertat dels pobles”

El Palau de la Música ha commemorat aquest diumenge els 50 anys de l’estrena de l’Himne per a les Nacions Unides compost per Pau Casals, la seva condecoració amb la Medalla de la Pau i l’històric discurs “I am a Catalan” que el mestre va pronunciar a l’Assemblea General de l’ONU quan tenia 94 anys. El president del Govern, Pere Aragonès, ha reivindicat el llegat de Casals i ha destacat que la pau que ell defensava es construeix “garantint l’entesa i la llibertat dels pobles”.

L’acte, que ha estat impulsat per la Fundació Pau Casals amb el suport del govern i el ministeri de Cultura i AC/E Acción Cultural Española, ha homenatjat el músic i compositor del Vendrell amb un concert titulat 50 anys de Pau Casals a les Nacions Unides. La interpretació musical ha anat a càrrec de l’orquestra Franz Schubert Filharmonia i l’Orfeó Català, sota la direcció del mestre Tomàs Grau.

El programa musical ha inclòs una primera actuació en què s’ha interpretat l’Himne que les Nacions Unides van encarregar a Pau Casals. Posteriorment s’ha escoltat el concert per a dos violins en re menor de J.S. Bach i l’Himne a l’Alegria de la Novena simfonia de L.v Beethoven. L’acte ha acabat amb la projecció del vídeo de Pau Casals a les Nacions Unides i la seva interpretació del Cant dels Ocells.


Marta Casals: “Va ser un dia memorable”
Jordi Pardo, director general de la Fundació Pau Casals, ha recordat a l’inici de l’acte que el nom del músic del vendrell és un dels més universals de la cultura catalana. Ha destacat que va utilitzar la música “com a expressió de compromís amb un mon millor, on la concòrdia i la generositat permetin el triomf de la pau i de la convivència”. Pardo ha llegit unes paraules de la vídua de Casals, Marta Casals, escrites des de Washington.

Casals ha assenyalat que la força i la vitalitat del seu marit van ser “extraordinàries” i ha apuntat que el dia que el músic va rebre la Medalla de la Pau ara fa 50 anys va ser un dia “memorable i molt emocionant”.


Aragonès reivindica el llegat de Casals
En els parlaments institucionals, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que és un “orgull” que la vegada que es va parlar “amb tota la força” de Catalunya, en al·lusió al discurs de Casals a l’ONU, hagi estat per parlar de pau. “Ens identifiquem amb els valors que defensava”, ha assegurat.

Aragonès ha afirmat que la pau es construeix “garantint drets i llibertats ciutadanes i garantint l’entesa i la llibertat dels pobles”. El republicà s’ha compromès a continuar el llegat de Casals.

La delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, ha assenyalat que Pau Casals va ser un home “senzill, tossut i generós” i un dels “grans noms universals” de qui aprendre. El millor homenatge, ha afegit, és fer conèixer als més joves la vigència del llegat i el somni del músic i que “la generositat, el diàleg i la concòrdia facin possible la convivència en un món de pau”.

Cunillera ha excusat l’absència del ministre de Cultura, Miquel Iceta, i ha intervingut en nom seu. A l’inici del discurs, ha estat xiulada per alguns dels assistents i ha remarcat que si Iceta no ha vingut és “per motius personals”.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA