Música

Fidel a Beethoven

Jordi Savall dirigeix la 8a i la 9a simfonies al Liceu en un projecte que busca el sentit primigeni de les obres

Jordi Savall tornarà al Liceu el 15 de desembre per dirigir les simfonies 8 i 9 de Beethoven al capdavant de la formació Le Concert des Nations, en una actuació en què participaran també el nou cor La Capella Nacional de Catalunya, Sara Gouzy, Laila Salome Fischer, Mingjie Lei i Manuel Walser. El concert s’emmarca en la integral de simfonies de Beethoven dirigides per Jordi Savall, en una interpretació feta amb criteris i instruments històrics per retrobar el caràcter i sentit primigeni d’aquestes obres.

El cicle de Beethoven dirigit per Jordi Savall ja ha visitat amb èxit les sales de concert més importants d’Europa. Amb la interpretació de la 8a i la 9a al Liceu conclou el cicle complet de les simfonies a Barcelona, ja que les altres set s’han interpretat a L’Auditori de Barcelona entre el 2019 i el 2021.

Jordi Savall va confessar ahir sentir-se “una mica oblidat” pels polítics espanyols i va dir que ha pogut fer la integral de simfonies de Beethoven gràcies al “govern de França i a la Generalitat”. El músic va revelar que només han rebut 40.000 euros d’ajut del Ministeri, i que amb les anul·lacions per la covid acumulen 300.000 euros de deute. La Generalitat ha aportat uns 450.000 euros. En aquestes circumstàncies, es veuen obligats a competir amb formacions i projectes similars que reben un milió d’euros de països com ara Bèlgica, Alemanya i França. Jordi Savall va dir que s’hauran de repensar el futur: “Tot depèn de si el país vol acollir el projecte, i quan dic país no penso només en Catalunya, penso en Espanya, perquè crec que, mentre Catalunya no sigui independent, Espanya té la responsabilitat per tot el que fem.”

Savall va reivindicar Beethoven com un compositor que volia “fer música per al poble, no per a les elits”. Per això, va compondre les seves simfonies trencant els models establerts fins llavors i amb partitures “difícils”. “Cada simfonia és la creació d’un món nou, que ens parla de les emocions, la bellesa, la natura, les passions, la joia i la tristesa i ens toca profundament”, va comentar el director. És per aquest motiu, va explicar ahir en la roda de premsa al Liceu, que “val la pena de fer una nova aproximació a aquestes músiques”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda