Cultura

Rellegint història

Prada commemora el centenari de Jaume Vicens Vives tot advocant per una relectura de la seva obra

Segons la seva filla, Vives mai no va marxar del país perquè s'estimava massa Catalunya

Un dia després de retre homenatge al poeta Màrius Torres, la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) va dedicar la jornada d'ahir a commemorar un altre centenari: el de l'historiador gironí Jaume Vicens Vives. Tant els historiadors Jordi Nadal i Jordi Casassas com l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i la filla de Vives, Anna, van coincidir a afirmar que els textos que recullen el pensament i les reflexions de l'historiador mereixen a l'actualitat “una relectura”. “Durant la Transició molta gent reclamava les seves aportacions, però avui, malauradament, se'l recorda poc”, va apuntar Nadal, que va ser alumne de Vicens Vives –una persona i un professor “extraordinari”– a la Universitat Autònoma de Barcelona. Pujol va qualificar l'historiador Vives com un dels referents que més l'han ajudat a “definir-se a ell” i “també al país”. “[El de Vives] és un missatge d'afirmació de país, de la llengua, de creure en la capacitat de nosaltres mateixos, d'optimisme i exigència amb nosaltres i amb Espanya”.

També en la taula rodona d'ahir a Prada, Jordi Casassas va opinar que la de Vives el 1960 va ser “una mort prematura”. Segons l'historiador, el fet que Vives deixés tantes aportacions en només cinquanta anys de vida dóna la mesura exacta de la seva “enorme capacitat de treball” i de la seva facilitat “per entendre la realitat que l'envoltava”. Finalment, Anna Vives va assegurar que el seu pare va passar moments difícils durant el franquisme i, tot i que va sentir-li dir en veu alta a vegades “que hauria de marxar d'aquest país”, mai no ho va arribar a fer “perquè s'estimava massa Catalunya”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic