Cultura

El govern valencià, indignat amb l'IEC

La polèmica sobre l'exposició 'Un segle de cultura i ciència als Països Catalans' la va iniciar un article de l''ABC'

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) inaugura avui a l’edifici del rectorat de la Universitat de València la versió itinerant de l’exposició amb què celebra els 100 anys d’història, Un segle de cultura i ciència als Països Catalans.

L’exposició ha creat expectació després que el govern valencià protestés la setmana passada davant el ministeri de Cultura, que subvenciona la mostra, per haver permès usar el terme Països Catalans. Una denominació que segons la consellera de Cultura valenciana, Trini Miró, “és una provocació perquè és anticonstitucional i atempta contra les senyes d’identitat valencianes recollides a l’Estatut”.

Dos dies després, el ministre de Cultura, César Antonio Molina, donava pàbul tant a aquestes queixes de la consellera com a les expressades pel PP valencià al Senat. Molina va assegurar que denunciarà l’incompliment del conveni entre el ministeri i l’IEC, ja que, segons el ministre, l’IEC se l’ha saltat en “modificar unilateralment” el títol de la mostra que, assegura, originalment era Un segle de cultura i ciència catalanes.

El delegat de l’Institut d’Estudis Catalans a Castelló, Vicent Pitarch, va lamentar la resposta del ministre en considerar que havia “picat” en l’“esperpèntic” joc del PP sobre el conflicte lingüístic i identitari entre el País Valencià i Catalunya. Pitarch va recordar que l’IEC té reconegut legalment que el seu àmbit d’actuació, com estableix el reial decret del 1976, “és el territori de llengua i cultura catalanes (la mateixa que és coneguda a la Comunitat autònoma valenciana amb el nom de valencià)” i va afegir que el terme Països Catalans es refereix a aquesta realitat.

L’expressió territoris de llengua catalana o terres de llengua i cultura catalanes és la que consta als estatuts de la corporació (art. 2), però segons l’IEC això no significa que no es pugui emprar l’expressió Països Catalans.

La polèmica sobre l’exposició que s’exhibirà a València fins al 26 d’octubre es va iniciar amb la publicació d’un article a l’edició valenciana de l’ABC on, a més de criticar la citada expressió, acusava l’IEC i els catalans d’apropiar-se d’autors valencians, com Carles Salvador, Joan Lluís Vives i Ausiàs March.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.