Cinema

Crítica

Cinema

Les clavegueres del poder

A un mes de la nova edició del festival de Canes, coincidint amb l’anunci de la seva programació, arriba una pel·lícula que s’hi va presentar l’any passat: Conspiración en El Cairo (Boy from Heaven). Nascut l’any 1972 a Estocolm, de pares egipcis, el seu director és Tarik Saleh, que va ser de jove un reconegut artista del grafit abans d’iniciar-se en l’audiovisual com a productor de televisió. Com a director, va exercir primer com a documentalista amb Sacrifici: Qui va trair el Che Guevara (2001) i Gitmo: les noves regles de la guerra (2006), a propòsit de Guantánamo, una denúncia dels mètodes de l’anomenada lluita antiterrorista. El pas a la ficció va fer-lo amb el film d’animació Metropia i després va realitzar The Nile Hilton Incident, en què un detectiu corrupte investiga l’assassinat d’una dona vinculada amb les elits egípcies.

A Tarik Saleh l’interessen les lluites de poder i els seus abusos. També les seves conspiracions. Seguint amb les formes del thriller de The Nile Hilton Incident, al seu nou film aborda les tensions i alhora les aliances entre el poder religiós i el poder governamental egipci. Ho fa a través d’un jove humil, fill de pescadors i molt dotat per als estudis de l’Islam, que ingressa a la universitat Al Azhar, lloc clau de l’adoctrinament religiós. Mort de sobte el gran xeic sunnita, l’Estat egipci, amb les seves clavegueres, conspira a favor seu.

El jove, reclutat per un agent secret, actuarà com a espia dins d’una intriga a la qual li costa d’arrancar i que, amb poca traça, es permet tota mena de girs de guió. Una mica òbvia en el seu discurs polític sobre el poder corrupte i corruptor.

Conspiración en El Cairo
Director: Tarik Saleh
2023


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia