Altres

Cultura

José Noja Ortega, l’escultor de l’esquerra espanyola

Durant l’època de la transició va desenvolupar la seva obra artística a través de museus a l’aire lliure

Segons ha informat el PSOE en el seu compte de Twitter, l’escultor i pintor José Noja ha mort a l’edat de 85 anys.

L’any 1957 va ingressar a l’Escola de l’Aire i es va graduar com a pilot d’aviació. De seguida va entrar a treballar per una companyia neerlandesa d’aviació civil (KLM), cosa que el va portar a viure als Països Baixos, i allà, amb 22 anys, per una banda, va arribar a jugar a futbol amb l’Ajax d’Amsterdam, i per l’altra, va obtenir una beca de l’Estat holandès per estudiar a la Famous Arts School of California, que va ser l’inici de la seva carrera artística i de les seves exposicions. Després de la mort del dictador espanyol, Noja va tornar a l’Estat i es va dedicar a dissenyar i produir obres per adornar els espais públics de ciutats i pobles. A més, va ser el promotor de museus d’escultures a l’aire lliure; en va crear a Aracena (1985), Huelva (1991), Càceres (1997) i Santurtzi (2003).

El seu estil va evolucionar de l’expressionisme cap al formalisme abstracte, utilitzant bàsicament la forma geomètrica del cilindre. Els seus monuments eren creats en honor dels drets humans i en homenatge a personatges espanyols, com el monument Manuel Azaña, Pablo Picasso i Largo Caballero. Per altra banda, a Catalunya també tenim alguna obra seva, com la d’Europa a Platja d’Aro i la de Salvador Espriu a Sant Feliu de Guíxols.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia