Altres

El Govern commemorarà el 2024 els cent anys de la ràdio i de les morts de Guimerà i Salvat-Papasseit

També es commemoraran els centenaris dels naixements dels escriptors Vicent Andrés Estellés i Montserrat Vayreda i els 50 anys de les morts de Salvador Puig i Antich i de Caterina Casas

El govern català ha aprovat en la seva reunió d’aquest dimarts els esdeveniments i les personalitats que seran objecte de commemoració per la Generalitat durant 2024, entre ells els cent anys de l’arribada de la ràdio i els 125 del cooperativisme a Catalunya, així com també els centenaris de les morts dels escriptors Àngel Guimerà i Joan Salvat-Papasseit.

També figuren com a aniversaris destacats el centenari dels naixements dels escriptors Vicent Andrés Estellés i Montserrat Vayreda, i els 50 anys de la mort de Salvador Puig i Antich, un dels últims condemnats a mort del franquisme.

Altres esdeveniments que es destacaran al llarg del proper any, sobre els quals els departaments corresponents organitzaran actes i actuacions, seran els 100 anys de l’entrada en funcionament del primer tram del Gran Metropolità de Barcelona, el que actualment es coneix simplement com el metro, o els 100 anys de la construcció del primer xalet de S’Agaró.

Així mateix, es commemoraran els 275 anys de la Gran Batuda o Presó General de Gitanos –un intent de Ferran VI per extingir aquesta ètnia a l’Estat espanyol– i els 50 anys de la mort de Caterina Casas i Maymó (Molins de Rei, 1888-1974), militant de ERC i pionera del municipalisme femení, que va patir una forta repressió de la dictadura.

També es rememoraran els 100 anys del naixement de Montserrat Andreu i Batlló, fundadora a Catalunya d’Aldees Infantils SOS; el metge Jordi i Gol Gurina, la bibliotecària i filòloga Rosalia Guilleumas i Brosa, l’artista Luisa Granero i Sierra i la religiosa i activista social Teresa Salvador i Salvador.

Altres efemèrides que s’evocaran són els 150 anys de les morts d’Anselm Clavé i Marià Fortuny, els 150 anys del naixement d’Isabel Llorach o els 200 anys del naixement de Víctor Balaguer i Cirera. L’objectiu d’aquestes commemoracions és posar en valor, recuperar i divulgar la memòria de personalitats i esdeveniments històrics, artístics, científics o culturals que han deixat petjada en el patrimoni col·lectiu dels catalans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona
CÒMIC

La il·lustradora Marika Vila guanya el Gran Premi Comic Barcelona

Barcelona
Crítica

Sara Blanch, l’estima d’un cant

festival

A Morella reflexionen sobre el poder dels algoritmes

Morella
cinema

Kristen Stewart protagonitzarà la nova pel·lícula d’Albert Serra

barcelona

L’Elèctrica Dharma, Quimi Portet i Mishima, al primer festival Intrèpid

riudellots de la selva

La Fira Modernista reviu la vida al voltant de la indústria tèxtil

TERRASSA
música, teatre i humor

Joel Díaz obre avui el festival Límbic a Santa Coloma de Gramenet

santa coloma de gramenet
LLIBRES
LLIBRES

Les setenes jornades Transversal se sumen al centenari de la mort d’Àngel Guimerà

el vendrell