Llibres

guardó internacional

La biblioteca que podria ser la millor del món

Inaugurada el maig de l’any passat al districte de Sant Martí de Barcelona, la biblioteca Gabriel García Márquez aviat pot ser declarada la millor biblioteca pública del món, segons la Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA). L’estudi SUMAArquitectura, que la va dissenyar, ja va rebre el premi Ciutat de Barcelona d’arquitectura de l’any passat.

La directora de la biblioteca Gabriel García Márquez, Neus Castellano, ha explicat a EFE que “les biblioteques que s’inauguren tots els anys acostumen a presentar candidatura a aquest prestigiós premi”, dotat amb la modesta xifra de 4.200 euros. Això fa que s’hi presentin centenars de centres de tot el món.

De moment, la biblioteca barcelonina ha arribat a la final, juntament amb la biblioteca pública Janez Vajkard Valvasor de Krškov (Eslovènia), la de la ciutat de Parramatta (Austràlia) i l’Est de Xangai (Xina). La guanyadora se sabrà a partir de dilluns vinent, quan comença el congrés de la IFLA que tindrà lloc a la ciutat holandesa de Rotterdam.

Les últimes biblioteques que han rebut aquest guardó han estat la biblioteca púbica de Missoula (EUA), la Deichman Bjorvika (Noruega) i la central de Hèlsinki Oodi (Finlàndia).

La biblioteca Gabriel García Márquez és un espectacular edifici de sis plantes amb una estructura de fusta vista i amb gairebé 4.000 metres quadrats de superfície. A més de grans finestrals que permeten l’entrada de molta llum, totes les plantes donen a una mena de pati interior. Combina l’espai diàfan amb els racons més íntims delimitats amb cortines de gasa. Es va construir amb criteris de sostenibilitat, sistemes d’eficiència energètica i flexibilitat dels espais.

Té una capacitat prevista per a 40.000 llibres i documents audiovisuals, tot i que, de moment, en té 32.000, als quals cal afegir 10.000 més en dipòsit.

La instal·lació pública està especialitzada en literatura llatinoamericana, per això du el nom del premi Nobel de Literatura colombià, Gabriel García Márquez, que va viure a Barcelona entre el 1967 i el 1975. A més, la biblioteca és la seu del festival de literatura llatinoamericana KM Amèrica, que tot just porta dues edicions.

Neus Castellano comenta que el veritable premi, tot i que soni a tòpic, és l’afluència d’usuaris, 1.100 de mitjana diària. Una xifra que ha anat augmentant des que es va saber que estava nominada a ser la millor del món.

“Després de la nominació, hem rebut una mena de turistes de biblioteques que identifiquem perquè miren cap amunt”, ha comentat la directora.

Tot i aquesta afluència extra, la majoria dels usuaris són veïns, del voltant de 55.000 que hi ha entre els barris de la Verneda i la Pau.

Castellano té clar, però, que el premi –en cas que arribi– “reconeix bàsicament un edifici, no una trajectòria”, tot i que, pel que fa a l’ús, ja hi havia una biblioteca en un altre espai del barri que va iniciar el projecte cultural.

Gràcies al seu disseny, amb tot d’espais atípics, la biblioteca Gabriel García Márquez aposta pel model denominat tercer espai. “El tercer espai no és ni el teu lloc de feina, ni el d’estudi, ni casa teva, però és la manera perquè una biblioteca sigui un lloc confortable on puguis seure a llegir durant hores, no només on anar a agafar llibres prestats”, detalla Neus Castellano. Per això van més enllà de les taules i cadires tradicionals i s’hi poden trobar “sofàs, butaques, una hamaca, gronxadors i pufs”.

Com a anècdota final, el dibuixant Francisco Ibáñez, que va morir el 15 de juliol passat, era veí del barri i des de la inauguració de la biblioteca té un espai dedicat amb moltes de les seves obres de còmic. Un racó que, el darrer mes, s’ha convertit en un punt de peregrinació dels fans del dibuixant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ÒPERA

La directora Emma Dante castiga el ‘bullying’ a ‘La cenerentola’ de Rossini

BARCELONA
cinema

Pablo La Parra Pérez, nou director de la Filmoteca de Catalunya

Barcelona

Nou programa d’arts per quan tanqui Can Maristany

SANT CUGAT DEL VALLÈS

Un renovat Aplec de la Salut reviu la llegenda de la pesta

SABADELL
TEATRE

Chévere incorpora llenguatge per a sords i cecs a ‘Helen Keller: a muller marabilla’

BARCELONA
J.M. Codina Tobias
Novel·lista

“La felicitat fa basarda perquè mena cap a una sensació de buit”

Barcelona
música

Un infart acaba amb Steve Albini, monument del rock alternatiu

girona
Cultura

Mor Jacobo Rauskin, poeta paraguaià d’àmplia trajectòria professional

art

L’art alliberador de Jordi Colomer, al Macba

Barcelona