Altres

Cultura

Adolfo Quibus García, escriptor, cineasta i autor de teatre

Caracteritzat per no despendre’s mai del paraigua, era el director del Festival Internacional de Cinema Independent José María Nunes

L’escriptor i cineasta Adolfo Quibus García va morir diumenge, dia 27 d’agost, a l’edat de 78 anys, segons ha informat la mateixa família.

Va néixer a Barcelona el 1945. Quan s’aproximava als trenta anys va agafar vertigen. Aquell símptoma de marejos el va marcar per sempre més. Per tal de tenir més seguretat i no perdre l’equilibri va decidir ajudar-se d’un paraigua per caminar. Des d’aquell moment, aquell estri portàtil per protegir-se de la pluja va passar a ser el seu pal de paller. El seu signe d’identitat.

Quibus és autor de llibres de butxaca com Fósiles inhumanos, La isla perdida, Diamantes en bruto; és també autor de novel·les com Crímenes en cadena (1990), i d’obres teatrals representades tant a Europa com al continent americà, com ara Memorias de un ente fugaz, Recordando las candilejas, El conde Von Parkus. Però la seva gran passió va ser sempre l’audiovisual. Va exercir de director de pel·lícules i documentals com Diégesis, Ensayo fatídico, El séptimo sentido, Smith y compañía, o Mi amigo el Alzheimer, un documental en què recull l’experiència viscuda al costat de la seva dona fins a la seva mort. També era responsable del pòdcast Hoy es cine i l’any 2003 va crear la productora Asociación Independiente para la Producción y Distribución Audiovisual.

Però segons relata en una entrevista de l’any 2021 a la revista The New Barcelona Post, el punt d’inflexió de la seva vida va ser la creació del Festival Internacional de Cinema Nunes. La primera edició es va celebrar l’any 2011, i s’organitza durant tot un cap de setmana de desembre. Va anar guanyant cada vegada més prestigi, fins al punt de convidar-hi el president de la Generalitat, l’alcalde de Barcelona i el cònsol de Portugal a Barcelona. José María Nunes era un director de cinema portuguès instal·lat a Barcelona i iniciador de l’Escola de Cinema de Barcelona. Tenia una gran amistat amb Quibus i el març del 2010 va morir.

La cerimònia de comiat tindrà lloc avui, dia 31 d’agost, a dos quarts d’una del migdia, al tanatori Mémora de les Corts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA