Patrimoni

PATRIMONI

L’Institut de Patrimoni rep la biblioteca de Joan Subias

L’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC) va formalitzar dimarts l’acte de donació de prop de 200 volums de la biblioteca personal de l’historiador de l’art Joan Subias i Galter (1897-1984), figura cabdal en la salvaguarda del patrimoni català durant la Guerra Civil. La donació ha estat fruit de la generositat de la família, i en concret de les seves netes, Eva Subias Pascual i Pia Subias Pujadas, que van oferir a iniciativa pròpia els llibres de l’investigador sense cap contraprestació. Un gest poc comú i de gran valor per aprofundir en la formació i el pòsit cultural de què va nodrir-se un dels principals responsables de la comissió de salvament que va inventariar, custodiar i divulgar a escala internacional els tresors artístics del país en plena devastació bèl·lica.

Gemma Domènech, directora de l’ICRPC, va posar èmfasi durant la signatura de l’acord en la importància d’un fons que “enriqueix substancialment” la biblioteca de la institució, adscrita a la Universitat de Girona. “La comunitat científica podrà disposar a partir d’ara d’uns títols cabdals per a l’estudi de la història i de la història de l’art català” que permetran, a més, “conèixer més i millor aquest intel·lectual irrepetible i els seus interessos, les seves dèries i els reptes als quals es va enfrontar”. L’historiador i conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, que va tenir un paper decisiu en la redescoberta de Subias arran de la publicació de la seva biografia, editada per l’IEC el 2016, va evocar els inicis d’una recerca que han permès tornar a la llum un home clau per a la cultura, depurat i menystingut a partir de 1939 i, fins no fa gaire temps, oblidat per la historiografia catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid