Cinema

ciència-ficció / comèdia

Emma Stone, una dona lliure al fabulós univers de Lanthimos

Després de guanyar el Lleó d’Or a la Mostra de Venècia, Pobres criaturas s’ha plantat a la recta final dels Oscar accelerant i amb el motor revolucionat. Davant la proposta virtuosa però més aviat clàssica d’Oppenheimer, el nervi i la força dramàtica de Los asesinos de la luna i la sàtira rosa Barbie, Pobres criaturas, que arriba avui als cinemes, és la candidatura formalment i de continguts més radical. Pot volar molt alt, enlairada pels vents que bufen a Hollywood i al món de reivindicacions feministes.

Adaptació de la novel·la publicada el 1992 per Alasdair Gray (Anagrama, en castellà), Pobres criaturas s’ambienta en una mena de passat alternatiu, un segle XIX d’invents i avenços inversemblants. El brillant i poc ortodox científic Dr. Godwin Baxter (un Willem Dafoe amb la cara tan plena de cicatrius que sembla un puzle) fa tornar a la vida Bella Baxter (Emma Stone). Assedegada de noves experiències, Bella s’escapa amb Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo), un advocat astut i llibertí, en una aventura vertiginosa a través de diferents continents. Lliure de prejudicis, Bella explora la seva sexualitat sense cap sentiment de culpa i aprèn a poc a poc a socialitzar-se amb un esperit alegre, optimista i lúdic.

Aquesta història vuitcentista s’inscriu en la tradició de Frankenstein i Prometeu, passats pel sedàs creatiu i el vigor narratiu de Yorgos Lanthimos. Com fa el científic protagonista, el doctor Baxter, el cineasta crea el seu univers propi de colors, música i escenaris fantasiosos, alternant el blanc i negre amb el color i utilitzant unes lents angulars a la càmera que desenfoquen i deformen l’enquadrament. El públic de Sitges, on es va presentar el film, va riure amb els nombrosos moments d’humor negre i va aplaudir amb entusiasme.

La pel·lícula ha aconseguit onze nominacions als Oscar, només dues menys que Oppenheimer, la favorita en la gala que se celebrarà l’11 de març. El cineasta grec Yorgos Lanthimos no és un convidat nou a la festa dels Oscar: ja va estar nominat pel guió de Llagosta (2015) i a la millor direcció i pel·lícula per La favorita (2018). Emma Stone va guanyar l’estatueta per La La Land, va estar nominada per La favorita i s’ha implicat en Pobres criaturas com a productora, igual que el director. Aspira, doncs, a dos Oscar: actriu principal i pel·lícula. No és estrany que fes declaracions eufòrica dimarts, el dia de les nominacions: “Sempre estaré agraïda de veure el món a través dels ulls de Bella. Ella m’ha demostrat que la vida és molt més que sucre i violència.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MÚSICA

El Sónar trasllada l’univers immersiu dels Chemical Brothers a Casa Batlló

BARCELONA
Cinema i sèries

El GAC ofereix 54 beques per escriure guions amb una dotació de 500.000 euros

Barcelona

Sílvia Pérez Cruz aspira a cinc premis Alícia de l’Acadèmia de la Música

BARCELONA
Música

Carles Viarnès porta la fusió de música clàssica i moderna amb l’orgue de la Casa de Cultura

Girona
La Casa Masó revalora el dibuix de l’arquitecte
ART

La Casa Masó revalora el dibuix de l’arquitecte

GIRONA
La crònica

Maria Schneider tenia raó

Art

Inundart proposa passejar pel Barri Vell tot escoltant veïns sobre la gentrificació

Girona
Música

Blanes Arran de Mar s’estrenarà amb Mayte Martín i Albert Pla

Blanes
Música

El Festival Itinera ha programat 250 concerts en micropobles de Catalunya

Girona