Cinema

Cultura

Mor M. Emmet Walsh, actor de repartiment en més d’un centenar de pel·lícules

Va aparèixer en èxits són ‘Blade Runner’ (1982), ‘Critters’ (1986) ‘La boda del meu millor amic’ (1997), o la sèrie de comèdia ‘Frasier’ (1993-2004)

L’actor estatunidenc, Michael Emmet Walsh, va morir dimarts, a l’edat de 88 anys, a causa d’un infart, segons ha explicat el seu agent, Sandy Joseph, al mitjà nord-americà Hollywood Reporter.

Nascut a Nova York l’any 1935, va gaudir d’una carrera de més de sis dècades actuant com a actor de pel·lícules i sèries de tots els gèneres possibles, des de comèdia fins a terror. Els seus orígens es remunten a la Universitat de Clarkson i a l’Acadèmia Americana d’Art Darmàtic de Nova York. Acabada la seva formació va formar part de diverses companyies de teatre, fins que l’any 1969 va debutar a Broadway amb l’obra Does a tiger wear a necktie, on també actuava Al Pacino. Aquell mateix any, va aparèixer per primera vegada al cinema amb el film El restaurant de l’Alice. A partir d’aquest moment, va anar encadenant projecte rere projecte, passant també per la televisió, i actuant al costat de grans estrelles de Hollywood com Julia Roberts, Paul Newman, Harrison Ford o Daniel Craig.

Alguns dels títols més icònics són The Jerk (1979); Blade Runner (1982), on interpretava un corrupte detectiu privat de Texas; Blood simple (1984), que li va valdre per guanyar el premi al millor actor dels Independent Spirit Awards; Critters (1986); La boda del meu millor amic (1997); Frasier (1993-2004); Els expedients X (1993-2002); o ja més recentment Punyals per l’esquena (2019).

Walsh va ser introduït al Saló de la Fama i la seva llarga carrera va ser reconeguda amb el Premi del President (2018). El crític cinematogràfic Roger Ebert va desenvolupar la regla Stanton-Walsh, que significava que qualsevol pel·lícula on un d’aquests dos actors fos en el repartiment, el film no podria ser mai dolent del tot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona