Cinema

obituari

Mor als 77 anys la popular actriu i presentadora catalana Sílvia Tortosa

Va tenir una llarga carrera de sis dècades al teatre, el cinema i la televisió, que va incloure també el seu treball com a guionista i directora en pel·lícules com ara ‘La senyora’ i ‘Muñequitas lindas’

L’actriu i presentadora catalana Sílvia Tortosa (Barcelona, 8 de març del 1947) ha mort avui als 77 anys, segons ho ha fet públic la Unió d’Actors i Actrius a través del seu compte a la xarxa social X. Una de les primeres companyes de professió que ha reaccionat, també a través de les xarxes, ha estat la cantant i actriu valenciana Josele Román: “Trist notícia que acabo de rebre: ha mort Sílvia Tortosa a Barcelona d’un càncer que s’estava tractant discretament feia temps. Bona actriu i companya, amb una llarga trajectòria professional. Ho sento molt. No fa gaire la vaig veure a l’estrena del documental Mujeres sin censura, molt maca com sempre”. En plena Transició, Sílvia Tortosa va ser una d’aquelles “dones sense censura” que es van despullar a les pel·lícules de l’anomenat destape o a la portada de la revista Interviú.

Dilluns s’instal·larà la capella ardent de Sílvia Tortosa al tanatori de les Corts de Barcelona i serà enterrada en el cementiri de Montjuïc, “al costat dels seus pares, tal i com ella desitjava”, s’explica en un comunicat de Kananga Produccions, l’empresa que la representava artísticament.

“A la primera entrevista que em van fer, quan tenia 15 anys, jo vaig dir que m’agradaria arribar a ser directora. Suposo que més tard o més d’hora hi arribaré, però és una cosa que em fa un gran respecte, i encara tinc moltes coses a aprendre”, va declarar Sílvia Tortosa a aquest diari el 1987 quan va estrenar la pel·lícula La senyora, un projecte molt seu en què es va implicar com a coguionista, productora associada i actriu protagonista, però que per les raons que explica va decidir que el dirigís Jordi Cadena. Una dècada més tard, Tortosa va decidir donar el pas i va dirigir la seva primera pel·lícula, Muñequitas lindas. En total, al llarg de la seva carrera va participar en una trentena de pel·lícules, des del seu debut a la gran pantalla amb El último sábado (1966) i La tía de Carlos en minifalda (1967), quan tenia entre 19 i 20 anys. Tortosa, que va estudiar interpretació a l’Institut del Teatre de Barcelona, va tenir també una gran activitat teatral, ja des dels 15 anys, quan va fer el paper de Dorita en una representació d’El màgic d’Oz. També va fer alguna incursió en el món de la música i va gravar discos com ara La pulga: una historia de cuplés picantes (1996). Fins i tot, en els últims anys va donar consells de salut i bellesa a través del canal de Youtube En casa contigo.

Però probablement el mitjà que la va fer més popular va ser la televisió, on va fer gairebé de tot, des de teatre al mític Estudio 1 fins a moltes sèries (Curro Jiménez, Hostal Royal Manzanares, Hospital Central) i el seu treball com a presentadora al memorable programa musical Aplauso entre el 1978 i el 1981. El 2004, va participar en el programa concurs La isla de los famosos, Entre els seus últims treballs, destaquen les sèries Como el perro y el gato (2007), amb Arturo Fernández; Cita a ciegas (2014) i Arde Madrid (2018), i el curtmetratge El purgatorio (2021), de David Baquero, on l’actriu mostrava una imatge inèdita i molt impactant.

El 2007 va publicar les seves memòries, Mi vida oculta (Un desnudo total interior), on aquesta dona lliure, forta i bella parlava sense censures autoimposades d’una vida intensa, amb quatre matrimonis –la seva actual parella és el productor Carlos Cánovas– i molta feina feta que ha deixat imprès el seu record a la nostra memòria col·lectiva .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència