Llibres

CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós

“Portàvem quatre anys molt difícils. Aquest, però, és el primer any de la recuperació”

Feia fred, i en moltes zones del país van conviure llibres i roses... amb bufandes i anoracs, la qual cosa, però, no va apaivagar la sensació d’haver viscut un Sant Jordi esplendorós. Un Sant Jordi, tal vegada, i per fi, com els de sempre, atès que els últims havien estat en diumenge o condemnats per un aiguat, si no directament per una pandèmia. La diada va omplir de gent places i carrers de pobles i ciutats, amb més de sis milions de roses repartides per tot el país i, en espera de xifres oficials, prop de dos milions de llibres venuts.

A Barcelona, amb 425 parades de roses i llibres i 3.356 metres d’oferta en zones professionals, es va recuperar plenament la Rambla, i entre la Diagonal, la Gran Via i els carrers Balmes i Pau Claris, es va aixecar, per tercer any consecutiu, el que ja es coneix com a “superilla literària”, amb llibreters, editorials i floristes que pagaven, per primer cop, entre 80 i 100 euros per muntar-hi una parada. És aquesta zona la que, durant tot el dia, va concentrar els autors més coneguts, alguns dels quals escriptors de llarga trajectòria com Eduardo Mendoza, Imma Monsó, Maria Barbal, Vicenç Villatoro, Julià de Jòdar, Jordi Sierra i Fabra, Carme Riera o Sílvia Soler, i altres famosos de qualsevol altre àmbit que s’han decidit a escriure un llibre, com ara l’expresident de la Generalitat Quim Torra; l’expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero; els autors del Coti x Coti, els mataronins The Tyets; les cuineres Ada Parellada i Carme Ruscalleda; l’exfutbolista Bojan Krkic; els periodistes televisius Xavi Coral i Abraham Orriols; el cineasta J.A.Bayona, o Les Teresines, sotmeses, a més de signatures, a unes quantes fotografies. “Aquí hi ha més personatges que en una pel·lícula de Walt Disney”, deia un jove visitant... en català, llengua que, almenys durant un dia, va ser majoritària al passeig de Gràcia, amb la façana de la Casa Batlló plena de roses i la de la Pedrera amb una gran senyera. Entre les cues més llargues, la provocada per Javier Castillo, que si ahir no va firmar almenys un miler d’exemplars de La grieta del silencio, pocs n’hi van faltar. I entre les cares de sorpresa, com sempre, la d’aquells autors que, com la sud-coreana Won-pyung Sohn, últim fenomen de la literatura asiàtica, van viure ahir el seu primer Sant Jordi. “No sabia que fos tan gran...”, admetia. “Avui és dia laborable..., d’on surt tanta gent?”

La immensa majoria de roses que es van regalar ahir arreu del país, però, són procedents de Colòmbia, l’Equador i els Països Baixos, un fet sobre el qual el Gremi de Floristes de Catalunya convidava a reflexionar. “Avui s’escaparan més de deu milions d’euros fora del sector”, lamentava el seu president, Joan Guillén. “La rosa catalana, per la globalització i la falta de relleu generacional, s’està acabant...”

A Tarragona, la rambla Nova només va quedar enfosquida cap a quarts de cinc de la tarda, quan va fer acte de presència una pluja que, tot i provocar les corredisses de la gent buscant aixopluc, només va durar uns minuts i aviat tot va tornar a lluir amb l’esplendor de les millors diades. En aquest eix central s’hi aplegaven 137 parades, en els quatre trams que van del monument a Roger de Llúria a la Font del Centenari, tot i que una vintena més de paradistes es van situar en altres parts de la ciutat. Gertri Adserà, responsable de la històrica llibreria Adserà, es mostrava satisfeta tant de l’afluència de gent com del ritme de vendes. “Portàvem quatre anys molt difícils. Aquest, però, és el primer any de la recuperació”, destacava. L’Adserà és una llibreria que cuida especialment els autors camptarragonins. “Les llibreries volem reivindicar-los, per això sempre els dediquem un bon espai”, assenyalava, tot i que no s’aventurava a donar noms dels mal anomenats autors locals més venuts; “si no, s’enfaden!”, reia. Ben a prop, qui vivia la seva primera diada de Sant Jordi plena era la llibreria El Soterrani, que va obrir portes tot just una setmana abans de la diada de l’any passat. “És el nostre primer Sant Jordi normal”, exclamaven ahir a la tarda, amb la seguretat d’acabar una molt bona jornada.

Tant la subdelegació del govern espanyol com la delegació de Cultura del govern català van oferir, uns al matí i els altres a la tarda, una recepció als escriptors del Camp de Tarragona. Qui no ho va fer enguany per primer cop va ser l’Ajuntament, que va substituir la trobada prèvia amb els autors uns dies abans de la diada pel muntatge d’un estand a la Rambla on els autors, ahir, llegien fragments de la seva obra.

En dues altres ciutats, Tortosa i Reus, hi van planar dos noms propis. La capital ebrenca va fer una ofrena floral al poeta Gerard Vergés, en el desè aniversari de la seva mort. I el Centre de Lectura de Reus va retre un homenatge al traductor Joaquim Mallafrè, mort al febrer.

D’altra banda, a Girona van celebrar el retorn dels paradistes als carrers principals del Barri Vell –entre la plaça de Catalunya, la Rambla i el pont de Pedra, i en un circuit més extens que en edicions anteriors–, després de quatre anys ubicats a la Devesa.

A Lleida, finalment, també s’hi van instal·lar més parades de llibres i de roses del que era habitual (187), i la lectura de la glossa va anar a càrrec de la investigadora especialitzada en comunicació social i audiovisual, professora universitària i escriptora lleidatana Mariona Visa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona
CÒMIC

La il·lustradora Marika Vila guanya el Gran Premi Comic Barcelona

Barcelona
Crítica

Sara Blanch, l’estima d’un cant