Arts escèniques

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

Per primer cop, la programació biennal del Circ d’ara mateix del Mercat de les Flors tindrà un espectacle inaugural: Résiste, de Les Filles du Renard Pâle, es passejarà per la plaça Margarida Xirgu sobre un cable. Tot un exercici de funambulisme, amb música en directe (si estigués plovent a la tarda, s’endarreriria per després del passi de sala, avisen des del Mercat). El cicle s’allarga fins a l’11 de maig. Per al programador artístic del Mercat, Marc Olivé, és necessari mostrar periòdicament els artistes que, des de la seva tècnica o disciplina, indaguen noves formes dramatúrgiques que aporten una mirada que supera el clàssic “més difícil encara”.

Si el circ juga amb l’espectacularitat i amb la verticalitat, en aquesta edició hi ha una recerca en l’horitzontalitat. Hi ha dos exemples: l’exercici de corda llisa Cá entre nós (27 d’abril, 19 h), que habitualment es treballa a gran alçada, i que la Cia Doisacordes ha traslladat pràcticament a terra, mirant d’evitar els rols de portador i àgil, i trobant noves relacions no jeràrquiques entre els dos intèrprets. La seva cerca és trobar nous quadres estètics fent nusos a la seva corda llisa. L’altre exemple és el del duet català Palimsesta (Masha, 10 i 11 de maig). Els artistes de pal xinès i mà a mà van baixar de la seva disciplina i la van traslladar a una mena de passarel·la de 8 metres de llargada per només un d’amplada. Andrés Rodríguez de Liébana i Sergi González han experimentat la nova relació de cossos untant-se el cos amb oli. És un element que els dona un punt de risc afegit al seu contacte, i que els ajuda a bastir una dramatúrgia sobre les incertes i relliscoses relacions humanes en el món contemporani. El verticalista i poeta Juan Carlos Panduro presenta un primer tast d’El patio, insòlit i poètic. Alexander Vantourmhout (que el Mercat ja va programar el 2022 signant Through the grapevine) signa un altre treball d’acrobàcia moviment i espai absorbent: Foreshadow (3 i 4 de maig).

El Circ d’Ara Mateix coincideix amb el Festival Trapezi. Per a l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC), és d’agrair que el Mercat s’interessi a ensenyar el treball fèrtil que s’està desenvolupant des de fa anys a Catalunya. Aquesta coincidència ha permès compartir despeses del Bitbybit de Movedbymatter & Collectif Malunes que faran funcions a la seva vela a Barcelona (3 i 4 de maig) i posteriorment es desplaçaran al Trapezi (8 i 9 de maig). Els germans Bruyninckx practiquen la tècnica mandíbula d’acer, en què fan equilibri a partir del suport d’un cable que lliga les boques dels dos acròbates.

El Centre de les Arts de Circ Rogelio Rivel convidarà artistes emergents del centre de referència a completar l’experiència avançant-se a les funcions de sala. Al Trapezi, el centre concentrarà en una funció dissabte al migdia. Olivé té clar que al Trapezi es concentren els programadors i que al cartell de Barcelona busca renovar el públic tant del circ com de la dansa, més enllà de ser un reclam per als mateixos professionals. De fet, diuen des de l’APCC, el Trapezi té una gran tradició dins del sector, però hi continua havent un gran nombre de públic que el desconeix. I que el Circ d’Ara Mateix pot ser porta d’entrada. Espectacles d’acrobàcia i humor com Pienso el Wilbur (30 d’abril, o Los Putos Makinas, Petróleo (10 i 11 de maig) casen connexió directa amb el públic i habilitat tècnica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Música

Madonna fa ballar un milió i mig de persones a Copacabana

rio de janeiro
arts escèniques i música

El Límbic atrau 21.000 persones a Santa Coloma de Gramenet

barcelona
Ramon Coll
Arqueòleg. Autor d’ ‘El santuari ibèric de la cova de les Encantades del Montcabrer’

“La cova de les Encantades és l’únic santuari dels laietans”

PREMIÀ DE MAR
MÚSICA

Documenten les intèrprets no vocalistes de les formacions de ball dels anys 30

GIRONA

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca