Llibres

novetat editorial

Verdaguer, l’autor català més biografiat

Verdaguer Edicions presenta la Bibliografia general de Jacint Verdaguer (1864-2023), d’Àlvar Valls (Barcelona, 1947) i Roser Carol (la Bisbal d’Empordà, 1964), un volum de 780 pàgines en què podem llegir fins a 9.000 fitxes bibliogràfiques, estructurades en 32 seccions temàtiques, del poeta de Folgueroles. L’obra és la culminació del gran treball en format duet dels que ja van ser autors de Verdaguer dia a dia. Cronologia de Jacint Verdaguer (1845-1902).

La presentació d’aquest important llibre serà el tret de sortida de la Festa Verdaguer 2024, el 17 de maig, data que coincideix amb el 179è aniversari del naixement de Verdaguer. La festa anual dedicada al poeta donarà cabuda a activitats fins al 10 de juny.

La Bibliografia general de Jacint Verdaguer (1864-2023), fruit de la dedicació dels dos autors al llarg de gairebé 20 anys, recopila totes les publicacions sobre la vida i obra del poeta de Folgueroles, ja siguin seves o facin referència a la seva figura i obra.

Aquesta minuciosa bibliografia és la culminació del macroprojecte verdaguerista d’Àlvar Valls i Roser Carol, que està format per tres obres. La primera és la novel·la Entre l’infern i la glòria (Edicions de 1984), d’Àlvar Valls, que va veure la llum el 2020 i que narra la vida de Verdaguer amb tota mena de detalls documentats. La novel·la va ser guardonada amb el premi Crexells. La segona és el llibre Verdaguer dia a dia. Cronologia de Jacint Verdaguer (1845-1902), que el 2023 va inaugurar la col·lecció Eines, de Verdaguer Edicions. Ara arriba aquesta bibliografia que documenta la vasta obra, tant del poeta com de tota la producció literària que l’ha seguit.

Tant la cronologia com la bibliografia són eines que contribueixen a explicar la vida i l’obra del poeta i, cadascuna des de la seva especificitat temàtica, mostren el personatge, el mite, en el context de la seva època i a posteriori, com a referent i patrimoni col·lectiu.

En aquesta bibliografia, els autors presenten les 9.000 fitxes bibliogràfiques ja citades, estructurades en 32 seccions que s’agrupen a l’entorn de dues grans parts: Obres de Verdaguer i Obres sobre Verdaguer, “amb l’objectiu de dotar els estudis verdaguerians d’una eina de caràcter bibliogràfic, àmplia i actualitzada, que és alhora un aparador de la magnitud de la producció del poeta i de la seva amplíssima recepció, dins i fora del nostre país, des del seu temps fins avui”, comenten els autors.

Aquesta important novetat editorial anirà acompanyada d’una exposició paral·lela pensada per mostrar-se a les biblioteques i que, amb el títol Biografies i biografismes de Verdaguer, explica com Verdaguer és el català més biografiat de tots els temps i mostra els títols més destacats. “I és que cap altre personatge com ell té tantes biografies. Obres extenses o breus, totals o parcials, documentades o indocumentades, a favor o en contra. Cap vida d’escriptor català no ha passat com la del poeta de L’Atlàntida per tants exàmens, recerques i veredictes.” La mostra, amb text original de Ricard Torrents, estrenada el 2015 i renovada ara amb motiu de la publicació del llibre, ja està disponible per itinerar per les biblioteques de Catalunya.

L’edició 2024 de la Festa Verdaguer tindrà lloc en diversos espais de Folgueroles i Barcelona. Un any més, el festival literari i d’arrel tradicional ens apropa a Verdaguer a través de noves interpretacions. Dels actes previstos, destaca la projecció de la pel·lícula Canigó 1883, d’Albert Naudin, de la qual es faran tres projeccions, una a Folgueroles i dues al Muhba Vil·la Joana. També s’han programat mitja dotzena de propostes musicals, entre les quals destaca l’estrena del concert Un raig de llum en un de tants ulls que no hi veuen, amb Sílvia Bel, Carles Beltran i Natàlia Miró do Nascimento.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.