Cinema

CINEMA

El festival Fic-cat premiarà Antoni Verdaguer i Jaume Cabré

Com que la literatura ha estat una font inesgotable per al cinema, i a Catalunya tampoc no han estat una excepció les adaptacions en format cinematogràfic de produccions literàries, el Fic-cat (Festival Internacional de Cinema en Català) tindrà enguany com a eix temàtic les relacions entre una i altra disciplines. I és en el marc d’aquest binomi que l’organització del festival, que tindrà lloc de l’1 al 8 de juny a Roda de Berà, ha decidit atorgar un doble premi honorífic al director Antoni Verdaguer i a l’escriptor Jaume Cabré. Verdaguer, que aquest dijous ha agraït emocionat el reconeixement durant la presentació del certamen, va ser un dels primers directors en adaptar obres de la literatura catalana. I ara el lliurament del premi coincidirà amb l’estrena mundial del seu documental Jaume Cabré la música de les paraules, en homenatge a l’escriptor.

“He volgut fer aquest documental perquè com diuen diversos testimonis no saben si Jaume Cabré és un compositor que escriu o un escriptor que compon, perquè la música hi ha estat molt lligada durant tota la vida”, apunta Verdaguer. Aquest treball, que arribarà en estrena al Fic-cat, serà una dels 65 obres que es presentaran durant els sis dies del certamen: 6 llargmetratges, 6 documentals, 12 curtmetratges, 18 videoclips, 15 centres educatius i 8 procedents del concurs Jove 48 Hores.

Cris Gambín i Toni Pinel, directors del festival, destaquen que el cartell de la que serà la setzena edició està replet de moltes altres estrenes. La primera, del llargmetratge Societat negra, de Ramon Térmens, basada en la novel·la homònima d’Andreu Martín, que és la pel·lícula que inaugurarà el festival, en estrena a la UE. També el film L’àvia i el foraster, de Sergi Miralles (estrena a Catalunya) i, entre els documentals, Sau, la memòria submergida, d’Ot Burgaya, Castelleres, tossudament alçades, de Maria Roig; i Jango Edwards. L’home, el mite, la llegenda, d’Albert de la Torre (totes estrenes mundials); In memoriam Biel, de Santi Suárez-Baldrís, (estrena a Catalunya); a més dels curtmetratges Dispara!, de Guillem Barceló; Ésser, d’Anna Oset, i Gameboy, de Jan Saura., tots tres que arribaran a Roda de Berà en estrena mundial.

Isona Passola

El Premi Montserrat Carulla, que es va instaurar fa tres anys en record a l’actriu de teatre, cinema i televisió, i que va estar vinculada al festival des de la primera edició, serà enguany per a la productora Isona Passola, “per la seva destacada filmografia, pel seu compromís amb la llengua i cultura catalanes i per ser una dona referent en el nostre cinema”, segons els directors.

A banda de les projeccions en la competició oficial, el festival comptarà amb altres activitats, com ara un fòrum sobre cinema i educació, una jornada professional i, com a novetat d’aquesta edició, el Pitch de projectes: set projectes en llengua catalana en fase de desenvolupament han estat seleccionats i podran ser presentats davant d’empreses productores per aconseguir finançament o col·laboracions per poder realitzar la seva obra.

La gala de cloenda, que tindrà lloc el 8 de juny, serà conduïda pel director i guionista Pau Escribano i l’actriu Ann Perelló.

D’altra banda, el Fic-cat disposarà del 28 de maig al 17 de juny d’un canal dins la nova plataforma del 3CAT. I la producció que esdevingui més viral obtindrà el premi del públic en línia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

COMUNICACIÓ

El lleidatà Lluís s’imposa per sorpresa en la final del concurs ‘Eufòria’

BARCELONA
Ester Boquera Diago
Directora de ‘Les publicacions de la Generalitat de Catalunya, 1931-1939

“La Generalitat republicana va editar quasi 90 títols a l’any”

Banyoles
art / música

Més de 40 artistes de diferents disciplines, al Wart Project 24

sant jordi desvalls
música

Joanjo Bosk reprèn la línia poètica amb ‘Cançó de repòs’, de Leveroni

figueres
Cultura

Margot Benacerraf, figura històrica del cinema veneçolà

música

El grup tarragoní Stromboli Jazz Band, en un festival de ‘dixieland’ a Portugal

tarragona
Cultura

La Patum Infantil omple de balls i salts la plaça de Sant Pere

Berga

L’Escola de Teatre La Diana estrena ‘Un Dios salvaje’ a El Canal

Salt
música

Salvador Sobral clourà la 20a edició de l’(a)phònica amb un concert gratuït

banyoles