Adéu a la poeta del carrer Santa Clara

Agustina Rexach va morir ahir a la matinada a casa seva, als 98 anys, quan acabava d'enllestir el seu últim llibre

Agustina Rexach hauria estat recordada com una de les dones més extrovertides i cordials de la Girona d'abans i després de la guerra, si no fos que inesperadament va ampliar la seva innata vocació comunicativa publicant el 1986, quan ja tenia 75 anys i en feia més de 30 que havia enviudat, el seu primer llibre, Els camins, premiat als Jocs Florals de Perpinyà. De l'escriptura va prendre la força de la vellesa, i va dedicar-s'hi amb una tenacitat que van reconèixer-li des de Narcís Comadira o Montserrat Vayreda fins a Albert Rossich, Dolors Oller, Pere Madrenys, Enric Mirambell o Joaquim Nadal: tots ells tard o d'hora van ser convidats per la persuasiva Agustina Rexach perquè li comentessin o prologuessin els llibres, la presentació dels quals aconseguia omplir fins a l'última butaca de l'Auditori Narcís de Carreras, just a tocar de casa seva.

Nascuda el 1910 en el si d'una família benestant, es va formar en escoles religioses abans d'ingressar a la Normal per estudiar-hi magisteri. De fet, exerciria de mestra durant la República, però en la postguerra va dedicar-se a la fabricació artesana de barrets per a senyores. Si els anys d'infància van ser els del descobriment del paisatge de la Garrotxa, a Castellfollit de la Roca i Olot, els de la maduresa són els de l'enlluernament del mar, a l'Escala, Calella de Palafrugell i, finalment, Platja d'Aro. El 1932 es va casar amb Francesc Prohias, amb qui tindria un fill, que no l'ha sobreviscut. Vídua des de 1946, i a pesar del seu profund arrelament afectiu i literari a Girona, va dedicar llargues temporades a viatjar, a París i Berlín, però també a Itàlia, Dinamarca, Grècia i fins i tot al Líban i Síria. Cunyada del locutor radiofònic Joan Viñas Bona, els darrers anys solia estiuejar a Calonge. La cerimònia funeral tindrà lloc avui, a les 4 de la tarda, al tanatori de Girona, a la Creueta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà
Crítica
música

Blau de Colònia

GIRONA
calonge

L’Orquestra Di-versiones encapçala el cartell del tercer OncoMusic Fest

calonge

Llum verda a la nova biblioteca central pendent de trobar el finançament de 13,9 milions

SANT CUGAT DEL VALLÈS
TEATRE

El TNC aborda la crítica al sistema judicial amb ’Els criminals’

BARCELONA