Cultura

L'última d'en Heyerdahl

Francesc Amorós narra l'última expedició a Pasqua de l'arqueòleg

És el diari que va escriure durant l'expedició. Hi expressa la visió de la vida a l'excavació

L'Editorial Sirpus ha editat un llibre de l'historiador Francesc Amorós i Gonell (Penelles, 1946), una de les autoritats en estudis del Pacífic, sobre la seva experiència a l'expedició arqueològica a l'illa de Pasqua amb el llegendari professor Thor Heyerdahl. Rapa Nui. Un mundo perdido al este de Polinesia. La última expedición de Thor Heyerdahl és fruit de la col·laboració amb Heyerdahl l'any 1987 en les excavacions on també hi havia Antoni Pujador, l'olotí amic seu i creador d'un dels arxius més complets sobre l'illa de Pasqua. Un any abans, ell i Pujador van presentar a Heyerdahl el mapa arqueològic de l'illa que van crear ells dos l'any 1985 i que és tot un referent mundial sobre la matèria. De fet, Francesc Amorós explica que el llibre és el diari personal que ell va escriure durant l'expedició. Hi expressa la seva visió sobre la vida i les troballes a l'excavació internacional.

El primer llibre que va escriure va ser la biografia d'Antoni Pujador poc després de la mort d'aquest. Hi va tenir relació des del 1982 i hi va compartir la passió per Pasqua. “Va ser un deure d'amic deixar constància de la rellevància de Pujador i del seu arxiu”, diu. I hi afegeix que la passió per Pasqua li ve de tretze anys de les aventures de Heyerdahl que un professor seu explicava. Recorda que Catalunya és un referent dels estudis de Pasqua, un interès que arrenca del segle XVIII amb Manuel d'Amat i continua amb Jordi Fuentes, Antoni Pujador i ell mateix.

Francesc Amorós ha publicat, a part dels llibres, articles en revistes d'història i especialitzades en el Pacífic i de la Universitat de Barcelona. Ha guanyat el premi Nicolau d'Olwer i va ser finalista del Pla. És al Centre d'Estudis Històrics de Barcelona i, entre altres, és membre de l'Associació Espanyola d'Estudis del Pacífic i de la Royal Geographical Society de Londres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.