El Bòlit s'endinsa amb «Talent latent» en els nous llenguatges fotogràfics

L'exposició parteix d'una selecció de la primera proposta itinerant del festival SCAN de Tarragona

Acabada d'inaugurar, avui mateix al Mercat Central de Tarragona, la segona edició de Talent latent, el Bòlit de Girona presentarà demà a la sala de la Rambla (19.30 h) una selecció dels treballs que van formar part de la primera mostra, l'any passat, i que a partir del 4 de juliol viatjarà també a l'Espai 01 d'Olot. Es tracta d'un programa d'exposicions itinerants dedicades a la fotografia amb les quals es pretén donar visibilitat i projecció als joves autors emergents, segons va explicar ahir a Girona el responsable d'Arts Visuals del Departament de Cultura de la Generalitat, Gabriel Planella, que va subratllar que el procés de selecció dels artistes participants ha estat un cas exemplar de democratització de la cultura, donat que es va convidar més d'un centenar de comissaris, crítics d'art i professors de tot el món a proposar els noms que consideressin més interessants dins els nous llenguatges fotogràfics, i de les seves apostes un equip de tres comissaris de l'SCAN (Álvaro de los Ángeles, Marta Dahó i Tanit Plana) van escollir els quinze artistes presents en aquest Talent latent, dels quals a Girona hi són representats mitja dotzena. Són Aleix Plademunt, Fiona Hackett, Nico Baumgarten, Yann Gross, Tehnica Schweiz i Ali Taptik, i a través de les seves imatges es pot descobrir, per exemple, que els retrats robot utilitzats per la policia per identificar delinqüents poden assemblar-se poderosament a gent del tot inofensiva i anònima, que a l'ordenada i meticulosa Suïssa podria existir un poble delirant que adopta les formes més execrables de la colonització cultural nord-americana, que el turisme de masses ha convertit determinats paisatges en nous llocs de peregrinació, o que els luxosos salons de les ambaixades constitueixen espais extraterritorials d'una inviolabilitat tan definitiva com la seva glacial decoració.

Per la directora de Bòlit, Rosa Pera, l'adopció de la mostra de SCAN dins la seva programació s'inscriu en la voluntat de continuar la prospecció dels llenguatges propis de l'art contemporani que tindran acollida al Bòlit i que, de moment, s'han reflectit en projectes arquitectònics com el del Niu, la reflexió entorn de la participació i el context per potenciar la interacció amb l'espectador, i ara, en la investigació sobre la imatge fotogràfica, abans d'abordar, tal com va avançar Pera, la relació entre els arts visuals i les escèniques. De fet, el mostrari de Talent latent s'inscriu dins un programa més ampli, Contact, mostres entorn de la fotografia contemporània, que permet integrar-hi una monogràfica sobre Esteve Subirah (Ullà, 1975), En el lloc dels fets, en què l'artista gironí aplega una obra realitzada entre el 2006 i el 2008 caracteritzada per l'ambigua naturalesa de la imatge, dislocada entre el document periodístic, l'informe policial, l'escenografia o la recreació onírica. A banda d'un curs de fotografia i de les visites dinamitzades a l'exposició, també s'ha programat per al dia 26 la projecció del documental d'Errol Morris Standard operating procedure, un film que analitza amb actitud crítica les fotografies que van fer els soldats nord-americans dels presoners d'Abu Graïb, durant la guerra de l'Iraq.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona