cultura

segarra

El foc de l'Aquelarre ja està a punt per encendre Cervera

A partir de demà i durant tot el cap de setmana, milers de persones participaran en aquest homenatge festiu a les tenebres i al món ocult

El nou govern local vol convertir la festa en marca turística

Cerverins i forasters ja tenen a punt samarretes de cotó i barrets de palla. La capital de la Segarra es prepara per la 34a edició de l'Aquelarre, la festa més coneguda de la ciutat, orgull dels cerverins i cita obligada de la gresca estiuenca més enllà de les comarques lleidatanes.

Més de tres-cents cerverins col·laboren desinteressadament a fer possible l'Aquelarre, una festa que va idear l'Assemblea de Joves el 1978, vinculada a la revista El Carreró de les Bruixes per tal d'esperonar la vida social cerverina. La publicació portava el nom d'un dels carrerons que surten del carrer Major i fan cap a les muralles. Tot el nucli antic –protegit com a bé d'interès cultural– és l'escenari de l'Aquelarre, malgrat que l'evocació del carreró s'ha imposat com a referència.

Els actes previs d'aquest gran correfoc, en què la llum, la foscor i la cultura popular són les protagonistes, s'han succeït durant aquesta setmana. Ara bé, serà la colla de diables local –Els Carranquers– la que en donarà el tret de sortida demà a la matinada. El correfoc inaugural oferirà enguany una novetat: la participació dels Diables del Riberal, de la Catalunya del Nord. La normativa europea sobre ús de pirotècnia ha aigualit la festa a les colles nord-catalanes. Des de la comissió de festes de l'Aquelarre se'ls ha convidat “per solidaritat, ja que ells no poden fer correfocs”, segons afirma l'alcalde de Cervera, Ramon Royes. La nit acabarà amb concerts de Grollers de sa Factoria i El Belda i el conjunt Badabadoc.

Però la nit que concentra els actes més esperats i vistosos de l'Aquelarre és la de dissabte. El tret de sortida és l'encesa de la Universitat, quan, amb els llums del passeig apagats, la façana s'il·lumina per un espectacle de foc que cada any és diferent. Aleshores, es posa en marxa la cercavila que arriba a Cal Racó, on es fa el tradicional ball de la polla. La segona part de l'espectacle, amb la invocació i aparició del Mascle Cabró, té lloc a la una de la matinada. Cap a dos quarts de quatre de la matinada, el segon correfoc exhibeix el ball de Sant Miquel. Mitja hora més tard, comença el tercer acte de l'espectacle: l'Escorreguda i Foqueral. Entremig i després, hi ha concerts i balls a diferents escenaris amb Pepet i Marieta, La Coixinera, Pànic, Kòdul Leonard Skinner, Eina i La Salseta del Poble Sec. Els que tinguin por de les espurnes poden acudir a la Fira del Gran Boc, a la Universitat. La mostra d'activitats esotèriques inclou conferències i tallers per als amants del món ocult.

LA FRASE

Potenciarem la festa aportant-hi un toc més professional i organitzant activitats durant tot l'any
Ramon Royes
ALCALDE DE CERVERA

Renovar la festa

L'Aquelarre ha dedicat 34 anys a bastir tradicions. Ara és una festa plenament consolidada, però, a partir de l'edició de l'any vinent, el nou equip de govern vol renovar-ne anualment part dels continguts. “Volem enfortir-la amb un nou concepte més ajustat al segle XXI”, assegura Ramon Royes.

L'objectiu és convertir-la en “marca de prestigi” per a la ciutat, que complementi turísticament les ja existents de la muralla, el nucli antic, la universitat i la creació de la Generalitat. “Ara es tira endavant per la bona voluntat de la gent, però cal aportar-hi un toc més professional, millorant la coordinació entre les entitats i potenciant-la perquè es facin activitats relacionades amb l'Aquelarre durant tot l'any.” L'Ajuntament presentarà el nou format de la festa a finals d'any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic