cultura

El Cogul s'espera

Després d'invertir-hi 1,4 milions, el centre que aplega el conjunt de les pintures rupestres està inacabat i sense vigilància

És un cas únic, patrimoni de la humanitat, on es va pintar i gravar durant 8.000 anys

Des de fa un any i mig, la falta de finançament ha aturat l'acabament de la museïtzació del centre d'interpretació de la Roca del Moro (el Cogul, les Garrigues), que s'havia d'inaugurar a finals del 2010. El conjunt és propietat de la Generalitat i està gestionat pel Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC).

Descobert fa un segle, el del Cogul és un conjunt únic d'art prehistòric del llevant peninsular, el primer a Catalunya a ser declarat patrimoni de la humanitat el 1998. Amb una antiguitat de 10.000 anys, des del final del paleolític fins a l'època romana s'hi van pintar, conservar i afegir almenys les actuals 42 figures i 260 elements gravats. Ramon Viñas, expert en art prehistòric i investigador de l'Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) assegura: “És un cas singular, per l'indret planer on es troba, la multitud de figures femenines i l'abastament d'èpoques. Segurament era un santuari dedicat a la fertilitat.” Al Cogul se'ls pot distingir des del tipus de faldilla fins als pentinats. Estan acompanyades d'animals ja desapareguts a la zona i considerats divinitats, com el cérvol i els bous. “L'art llevantí és únic a Europa i el Cogul, un dels referents. A un altre país, ho cuidarien.”

El projecte de restauració, protecció i museïtzació va començar fa uns set anys. Fins ara, diferents administracions hi han destinat 1.475.000 euros. S'ha restaurat el conjunt rupestre, desviat la pista de terra que hi passava a tocar i aixecat l'edifici de visites. Ara està aturat, en espera que el govern decideixi transferir uns 700.000 euros de l'1% cultural del Segarra-Garrigues. Falta executar l'interior del centre d'interpretació i els serveis exteriors. Anna Garrido, coordinadora de jaciments del MAC, assegura que el Cogul és una “prioritat”. No obstant, l'alcalde, Jaume Mor, explica: “Tothom ens fa bona cara, però ja hem perdut ajuts cofinançats. Només que la Generalitat hagués avançat 100.000 euros, estaria acabat.” Mor tem que ara refacin el projecte per estalviar i perdin també l'ajut del Leader. Senyalitzat a la carretera i dins la ruta rupestre europea, Mor es passa “els caps de setmana excusant-me amb els visitants”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’OC·CA: música en llibertat

Cardedeu
Mayte Martín
Cantant

“La maduresa et fa valorar més l’essència de les coses”

Barcelona
La crònica

De qui va aprendre Donald Trump?

literatura

El nou segell Tres Portals editarà llibres d’interès espiritual i literari

barcelona
societat

XXIX Mostra de Teatre d’Instituts Públics de la demarcació de Girona

blanes
art

Els artistes catalans de tots els temps, junts en un diccionari en línia

barcelona
Cultura

Pas endavant pel futur Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà

Montblanc
ART

El Festival Vadart torna amb més art, música i enologia

Vilajuïga
Bernat Salvà
Periodista i escriptor

“Un llibre de viatges pot tenir la complexitat de la vida mateixa”

Barcelona