cultura

Associats per la cultura

L'Espai A, la Xarxa d'Arts Escèniques Amateurs de Catalunya, presenta la seva primera temporada, que programarà espectacles a Figueres, Olot i Palafrugell

El Marboleny de les Preses hi ha presentat ‘El comte Arnau', el seu espectacle més ambiciós

La Coral Canigó oferirà aquest dissabte a la Catequística de Figueres (21 h) el seu espectacle 40 anys amb cançons, que serà el primer de l'Espai A, la Xarxa d'Arts Escèniques Amateurs de Catalunya, un projecte impulsat per la Federació d'Ateneus Culturals de Catalunya, el Moviment Coral Català, la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, la Federació de Catalana de Societats Musicals i l'Agrupament d'Esbarts Dansaires, am el suport de la Generalitat de Catalunya. L'objectiu de l'Espai A és crear, per primera vegada, una programació estable d'espectacles amateurs de teatre, dansa, música de banda i cant coral que es podran veure als teatres de molts ateneus culturals catalans.

En aquesta primera temporada, que tindrà lloc de gener a maig, hi participaran 16 espais –que sumen unes 6.000 localitats–, entre els quals hi ha la recentment reformada Catequística de Figueres, el Centre Fraternal de Palafrugell i els Catòlics d'Olot. Entre tots els teatres d'ateneus repartits per tot Catalunya programaran més de cinquanta representacions de setze espectacles diferents, entre els quals hi ha El comte Arnau, l'última i més ambiciosa producció de l'Esbart Marboleny de les Preses, que també es podrà veure a la Catequística de Figueres, el 28 d'abril. L'entrada de tots els espectacles de l'Espai A costarà 10 euros i els ateneus podran vendre als seus associats entrades amb un preu reduït de 8 euros.

El director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Lluís Puig, va presentar ahir l'Espai A a Girona, acompanyat pel director dels serveis territorials de Cultura, Antoni Baulida, i el president de la Federació d'Ateneus de Catalunya, Salvador Casals, així com també representants de les diferents entitats gironines implicades en el projecte. Segons Casals, Espai A “complementarà les programacions pròpies i servirà per dinamitzar aquells ateneus que tenen dificultats per accedir a continguts artístics”. El president dels ateneus catalans –unes 160 entitats federades, la meitat de les quals tenen teatre– va remarcar l'alt nivell artístic de les propostes presentades en aquesta primera temporada: “Des del món amateur es produeixen continguts de qualitat, i aquesta és una bona iniciativa per evidenciar que l'amateur no és només allò que es fa al costat de casa, amb quatre canyes.”

La Generalitat farà una aportació de 100.000 euros per posar en marxa l'Espai A el primer any. Lluís Puig va parlar ahir d'una xarxa amb vocació d'autosuficiència, racionalització i optimització: “Estem parlant de gestors culturals associatius i d'artistes associatius: aquí ningú no va a guanyar diners. Més aviat hem de veure com aconseguir que es cobreixin les despeses i ningú no hi perdi diners. I en la mesura que el circuit sigui autosostenible, la Generalitat mirarà d'augmentar tant el nombre d'espectacles com el d'escenaris. Cal aprofitar l'impuls de l'administració des del sentit comú.”

Espectacles “molt digeribles” per crear afició

Lluís Puig va definir ahir les propostes incloses a la primera temporada de l'Espai A com espectacles “molt digeribles, per a tot tipus d'espectadors”, que han de servir també per crear nous públics que puguin interessar-se més endavant per altres ofertes culturals. Puig creu també que l'Espai A ha d'acabar sent també, pel seu rigorós procés de selecció, una marca de qualitat i un incentiu per a les companyies i grups amateurs de tot Catalunya.

A la Catequística de Figueres es podran veure, a més de la Coral Canigó i El comte Arnau del Marboleny, el Mikado de la Sala Cabanyes de Mataró (11 de febrer), que també arribarà el 4 de maig al Fraternal de Palafrugell, on l'Agrupament Musical de Cerdanyola del Vallès presentarà Rhapsody in blue de Gershwin el 12 de febrer. Tant als Catòlics d'Olot (25 de febrer) com al Fraternal (18 de març) el cor femení Actea hi presentarà el seu espectacle jazzístic. Als Catòlics, també s'hi podran veure la comèdia T'estimo, ets perfecte... ja et canviaré, de Foment Cultural de Súria (5 de febrer) i Les nostres danses, un recull de danses tradicionals dels Països Catalans a càrrec de l'Esbart Rocasagna de Gelida, el 25 de març.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona