Comença la restauració del castell de Flix, l'únic de Catalunya que van bastir directament els carlins

L'Ajuntament hi vol instal·lar un centre d'interpretació del carlisme

Els diners per a la primera fase de restauració del castell provenen del pla d'inversions de l'1 per cent cultural de la Generalitat. L'Incasol és qui ha sufragat la redacció del projecte, que ha estat a càrrec de l'arquitecte Miquel Orellana, segons el conveni que fa dos anys van signar l'Ajuntament de Flix, l'Incasol i la direcció general del Patrimoni Cultural. El castell va quedar abandonat l'any 1876 i des d'aleshores ha patit un greu procés de deteriorament. És una construcció militar emmurallada situada en la part superior del meandre que forma el riu Ebre al seu pas per Flix.

Les obres de restauració es faran tant a la zona exterior perimetral del castell, en els fossats i el camí d'accés, com en tot l'àmbit interior de l'edifici. Segons ha informat l'Incasol, les obres consistiran en els coronaments dels murs, que es refaran només en cas de risc d'ensorrament i se'ls restaurarà amb una actuació homogènia amb els murs originals. Els revestiments es mantindran en la mesura que sigui possible, amb les diferents textures, materials i els impactes dels projectils existents, utilitzant morters de calç i sorres del lloc. També es reconstruirà la base de la torre enderrocada per tal de poder entendre com era originàriament el monument i els fossats s'excavaran fins a la cota original. Amb la rehabilitació, s'instal·laran dues plataformes de fusta que tindran funció de mirador, una a la part interior del castell i una segona a sobre de la torre a la qual s'accedirà a través d'una escala també de nova construcció. A la zona interior del castell hi haurà un nucli de serveis destinats als visitants i es reconstruirà la cisterna que proveïa d'aigua tota la fortificació. La cisterna està emplaçada al pati triangular del castell i es troba ara coberta per les restes del murs que han caigut, el seu estat es comprovarà quan es duguin a terme les excavacions. Un cop finalitzada la primera fase n'hi ha programada una segona, amb una inversió aproximada de 300.000 euros amb què s'acabarà la restauració de l'edifici.

El castell de Flix va ser construït per ordre del general carlí Ramon Cabrera. La rehabilitació del castell es porta a terme amb l'objectiu de fer-lo visitable i d'instal·lar-hi un centre d'interpretació del carlisme. La fortalesa és única en el conjunt de castells catalans, atès que va ser construït expressament pels carlins, mentre que en altres poblacions com Miravet o Morella van reaprofitar castells medievals. Situat sobre el turó del meandre, el castell va ser bastit per controlar la navegació per l'Ebre, així com el camins naturals cap a les comarques del Segrià i les Garrigues.

k



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.