cultura

Crítica

teatre

Cavalls troians

Generosa en la interpretació, Carmen Machi és un pèl massa expressiva

Les tragèdies gregues són massa èpiques. Si ho deixen de ser, perden el seu batec original. Si mantenen aquest to, disparen tan amunt que als pobres espectadors mortals els deixa bastant freds. Aquest Juicio a una zorra malda per l'equilibri però amb resultat irregular. La dramatúrgia de Miguel del Arco juga amb intel·ligència el paper d'una Helena de Troia que reivindica la seva veu davant dels que han mentit tot escrivint la història de la guerra de Troia, que és alhora la seva pròpia història. Machi sap desdoblar-se molt bé caient del crit a la sornegueria, a la broma un punt cínica. Del Arco també és hàbil quan troba un paral·lelisme entre el déu Zeus (pare d'Helena que embarassa la mortal Leda convertit en un cigne blanc) i la Verge Maria. L'Helena humana, que clama perquè l'oblidin i pugui deixar de ser eterna, exigeix que els déus estiguin al més lluny possible dels homes. Són bons puntals que aproximen la tragèdia grega a l'Europa catòlica d'avui. Machi recorre a l'ofici i no es guarda res. És generosa en la interpretació, potser un pèl massa expressiva però valenta.

Tot i així, ni bevent grans glopades d'ambrosia (un beuratge que li estalvia el dolor del plor), l'espectacle arriba a impactar al cor del públic. Hi ha alguns ganxos però no són suficients. De manera semblant a Els missatgers no arriben mai de Biel Mesquida (presentada a La Seca fa unes setmanes), la peça roda i interessa quan són les actrius que parlen de les contradiccions dels personatges, però es refreda quan es dóna veu als mites. Del Arco-Machi no són els primers que han topat amb aquests dos cavalls desbocats que estiren a bandes oposades. L'excepció, potser seria F3dra (Sala Beckett, 2011), una dramatúrgia de Marilia Samper que disgregava la història en tres històries paral·leles.

Juicio a una zorra
Autor i director: Miguel del Arco
Intèrpret: Carmen Machi
Dimecres, 28 de novembre (fins al 16 de desembre) al Teatre Lliure de Gràcia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats