Territori

no. som. tan. lluny

joan tort

Tàrrega estrena “pelleteria”

Que ningú no s'espanti, que aquest espai no s'ha convertit en un aparador comercial. Però és cert que la capital de l'Urgell va estrenar diumenge la seva “pelleteria” o, més ben dit, la restauració de les antigues adoberies i la seva museïtzació. Es tracta d'un projecte singular i que ha costat 15 anys fer-lo visitable. Es tracta dels antics tallers de pell i cuir de Tàrrega, que van estar ben vius entre els segles XV i XVII. Els experts creuen que el desbordament del riu Ondara l'any 1644 va posar fi a la seva activitat.

L'adoberia de Tàrrega ocupa un espai d'uns 300 metres quadrats. Les restes arqueològiques, que es van localitzar l'any 1997, curiosament estan situades sobre els fonaments de l'antiga sinagoga de la població. Tres anys més tard, l'Ajuntament va poder adquirir la finca gràcies a un acord de permuta amb els propietaris dels terrenys.

I a poc a poc es van anar fent prospeccions, treballs de conservació i estudis per tal de documentar la troballa i començar la seva recuperació per fer visitable el jaciment. Aquesta feina s'ha allargat fins ara en funció de les possibilitats pressupostàries.

Així, a la zona coneguda com el Molí del Codina, on hi ha les adoberies de Tàrrega, s'han consolidat les restes, s'ha adequat el conjunt i també s'ha millorat la urbanització de l'entorn. Al recinte arqueològic s'hi han habilitat passeres per als visitants i, a més, s'ha aixecat un mur perimetral de pedra amb barana i plafons informatius que ajuden a interpretar les restes. El costat que dóna al carrer de Sant Agustí s'ha ampliat per tal d'habilitar-hi una plataforma des d'on es pot contemplar amb comoditat el recinte.

Les obres també han permès deixar al descobert un tram de muralla medieval del segle XIV. Ara, l'Ajuntament de Tàrrega no descarta altres millores en el conjunt patrimonial, com ara una coberta que protegeixi el recinte i permeti que sigui visitable en cas de mal temps.

L'objectiu de l'Ajuntament targarí és convertir les adoberies en un atractiu turístic i cultural de la ciutat i, amb aquesta finalitat, el Museu Comarcal de l'Urgell oferirà visites guiades, amb reserva prèvia i gratuïtes.

Cinquena al país
Les adoberies de Tàrrega ja s'han incorporat a la Xarxa d'Adoberies Històriques de Catalunya, junt amb espais similars de Lleida, Granollers, Igualada i Vic. Les de Lleida, del segle XIII, són les més antigues de l'Estat i les més ben conservades, ja que es mantenien en bon estat al subsòl d'un edifici. S'han restaurat dos obradors d'un complex que en reunia set. La de Tàrrega, més moderna, tenia un elevat nivell tecnològic, segons els experts.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Crítica

Tradició, patrimoni i nova creació

art

El FAD es converteix en la Federació FAD

barcelona

Més de 90 originals aspiren al 57è Premi Bertrana de novel·la

Girona
convenció

La CatCon s’expandeix com l’Univers

vilanova i la geltrú
ROSES

La il·luminació del Castell de la Trinitat rep un primer premi en els (D)arc Awards

ROSES

L’edició integral de Kavafis, el poeta de l’amor sensual

Empúries
LLENGUA

Joan Vall: “La llengua es defensa a les urnes”

BARCELONA
cultura

Jusèp Boya, Gemma Carbó i Rosa Lluch Bramon seran els experts que assessoraran el procés per escollir el nou director del Muhba

barcelona
LLIBRES

Litterarum dedicarà la propera fira a reivindicar l’art com a teràpia

BARCELONA