cultura

‘Ravalejar' és cultura

L'Ajuntament de Barcelona reimpulsa amb el Raval Cultural les sinergies dels espais culturals del districte tant públics com privats

La socialització del Raval arrenca dels vuitanta: es volia un barri Montparnasse a Barcelona

Fa una dècada, la invitació a la ciutat era a ravalejar, passejar pel Raval. Ara que l'Ajuntament de Barcelona ha entès que la cultura és una aposta per situar la ciutat en un lloc de privilegi, aquest ravalejar porta implícit intervenir en la cultura. Dijous al vespre es va fer una presentació a l'ermita de Sant Pau del Camp, amb la presència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell; l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias; el regidor de Cultura, Jaume Ciurana, i la regidora del districte, Mercè Homs. El programa Raval Cultural vol agermanar més de 300 espais culturals, fent-ne una promoció conjunta, i pretén crear nous itineraris de descoberta del barri. Ravalejar, avui, és cultura.

La cultura és un element socialitzador. El primer a endreçar el darrere de la plaça Universitat va ser Mascarell, als vuitanta, abans de ser regidor de la ciutat, per un encàrrec del llavors alcalde socialista Narcís Serra. Es tractava de revertir la marginalitat i crear un pol cultural semblant al de Montparnasse a París. El Macba, el CCCB, però també l'estol de galeries d'art, la Universitat de Barcelona, són elements que van anar consolidant el model i convertint l'espai en menys amenaçador. Aquells carrers que no han deixat d'acollir un veïnat multicultural en tot aquest temps s'han esponjat amb l'habilitació de parcs i l'enjardinament de voreres.

El Raval Cultural, que impulsa ara el govern de Barcelona, de CiU, busca afavorir nous fluxos de circulació al voltant dels nòduls culturals que permeti el traspàs d'usuaris dels equipaments de referència als més singulars, als més específics. És la fórmula per socialitzar els carrers que es troben entre la Rambla i el Paral·lel i el Raval mateix.

Són operacions que es mantenen fidels al mateix objectiu, des de fa temps. Són exemples recents la reobertura del Teatre Goya, que ja va ajudar a pacificar el darrere de la plaça Universitat, i la cessió del solar per 50 anys al Conservatori Superior de Música del Liceu, amb el repte de normalitzar el parc de Sant Joan del Camp. Fa poc més d'un any es va obrir la Filmoteca a la plaça Salvador Seguí. Homs fa poc més d'un mes presentava a la ciutat l'equip de Microteatro de Madrid que acaba d'engegar l'aventura de microteatre Minitea3 al mateix carrer Robador. Amb l'activitat i la il·luminació adequada, s'elimina la impunitat i la violència d'aquest espai. L'objectiu és que aquesta activitat, com la cessió d'uns tallers per a l'escola Massana a tocar del carrer Robador, difumini la imatge de prostitució com ja es va aconseguir a l'entorn del seu local a Madrid. L'activitat cultural és frenètica: el tancament del local de Pepa Plana (Riereta, 31) ha implicat l'obertura de la Sala Fènix: ara, a més de teatre i cursos, també hi ha exposicions. Tot flueix d'una manera natural, ravaleja culturalment, només cal canalitzar els esforços..



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona
CÒMIC

La il·lustradora Marika Vila guanya el Gran Premi Comic Barcelona

Barcelona
Crítica

Sara Blanch, l’estima d’un cant

festival

A Morella reflexionen sobre el poder dels algoritmes

Morella
cinema

Kristen Stewart protagonitzarà la nova pel·lícula d’Albert Serra

barcelona