cultura

Més difícil encara...

Ahir, quartet de
corda, després de
la festa popular de Lax'n'Busto diumenge

Va, som-hi, tornem a pujar a la muntanya de Montjuïc per a respirar Grec pels 360 graus. Durant tot el juliol. Ahir encara s'hi observaven moltes jaquetes i jerseis fins; a mesura que avanci la setmana –segons anuncien els homes dels temps– aniran caient, de mica en mica, les peces de roba complementàries. El director del festival, Ramon Simó, va proposar un maridatge curiós: Xostakòvitx i circ contemporani. Si s'ha de ressituar la cultura en aquest món tan líquid, en què tot es desfà a les mans, cal que trobi nous companys de viatge. Si el circ clàssic sempre advoca per fer-ho més difícil encara, per l'exercici d'equilibri més arriscat, el Festival Grec convida a obrir la ment –no pas obrir-se el cap– i tenir la curiositat pel demà, a dalt i a baix dels escenaris. L'escena és un espai vàlid per a les catarsis socials. Per aconseguir això cal que el reclam de l'art desperti l'interès d'uns espectadors que, a diferència d'altres anys, s'han distanciat els últims mesos de la cartellera. Aquest sí que és un repte digne del millor acròbata.

El Grec, des de l'any passat, té un pròleg popular. Diumenge es va poder fer als peus de Montjuïc –senyal que el rellotge ja va a l'hora, que la intenció de la direcció artística quadra amb com presentar-ho–, a l'avinguda Maria Cristina, amb Lax'n'Busto com a cap de cartell després de l'acció d'Els Comediants i la festa d'Els Catarres.

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, van presidir una inauguració d'habitual trobada del món polític (el regidor de Cultura, Jaume Ciurana; el president de la
Diputació, Salvador Esteve; l'exalcalde Jordi Hereu, i el republicà Jordi Portabella, entre molts altres); institucional (com ara Vicenç Villatoro, de l'Institut Ramon Llull; Marçal Sintes, del CCCB; Muriel Casals, d'Òmnium Cultural; Ramon Muntaner, de la SGAE; Isona Passola, presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català; Daniel Martínez, president d'Adetca; Joan Maria Gual, president de l'AADPC; Lluís Pasqual, del Teatre Lliure; Sergi Belbel, en representació del TNC, i Jordi Font, director de l'Institut del Teatre); el món empresarial (Xavier Vila, de la Damm, i Sol Daurella, de la Coca-Cola entre molts altres) i l'innombrable col·lectiu artístic. La lluna i el cant dels grills esperen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
crònica

Una sola música que tothom balla com vol

SANT JORDI A GIRONA

Tornar al centre perquè no canviï res

Girona

La festa amb tendència a l’alça

Barcelona
publicacions

Surt el número 12 de ‘Temperatura’, la ‘Revista per anar a cagar’

girona
crítica

Tensar els fils d’estendre

Girona

Es recupera l’essència amb el retorn a la Rambla i la plaça Catalunya

Girona
SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES