cultura

Una xarxa amb salut cultural

La xarxa de biblioteques públiques catalanes creix i té nou projectes per posar en marxa a la tardor i a l'hivern

La xarxa de biblioteques públiques és sòlida i arriba pràcticament a tots els catalans

La xarxa de biblioteques públiques de Catalunya està sana. En paraules del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, “és un projecte cultural que funciona des de fa vint-i-cinc anys i és una de les accions culturals més reeixides. La xarxa de biblioteques públiques és sòlida i arriba pràcticament a tots els catalans”. Mascarell va fer aquest elogi, i d'altres, ahir, durant la presentació del balanç de l'activitat del 2012 de les biblioteques. Les dades parlen de creixement. Avui hi ha prop de quatre milions de catalans amb carnet de biblioteca –un 8% més que l'any passat– i Catalunya disposa de 365 equipaments –comptant els bibliobusos–. Més de 50.000 activitats al llarg del 2012. Més de 25 milions de visites a les biblioteques: cada dia van entrar a les biblioteques catalanes una mitjana de 85.000 persones. Tot i que el nombre de préstecs ha augmentat un 3% els últims anys, en el seu conjunt, l'any passat va baixar lleugerament. Estem parlant de més de setze milions de préstecs.

El cas és que prop del 93% de la població ja disposa d'una biblioteca pública al seu municipi. I la perspectiva és arribar al cent per cent el 2015. Serà l'any de les biblioteques. Es compliran cent anys del naixement del projecte de biblioteques, en el context de la Mancomunitat. Mascarell assenyalava: “Va néixer en una època en què la majoria de la població no escrivia i llegia relativament. Les biblioteques havien de ser part activa en la tasca d'augmentar el nivell cultural del país.” Una de les fites és que el 2015 tota la població tingui una biblioteca a prop de casa.

Projectes i futur

Ahir es van anunciar fins a nou projectes, que es posaran en marxa aquests pròxims mesos. Un d'aquests és Públics BIB. Es tracta de posar en contacte les biblioteques amb equipaments culturals de referència. Serà una injecció cultural d'anada i tornada. Hi col·laboren equipaments com ara el MNAC, el Teatre Nacional, el Liceu, Temporada Alta, la Fira de Tàrrega... La resta de projectes són molt diversos. Tots, en paraules de Carme Fenoll, cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat, tenen una orientació clara: “Fer que les biblioteques surtin cada vegada més i que hi hagi més relació amb els equipaments de l'entorn. Fer xarxa.” Una xarxa que inclou rebre editors a les biblioteques, fer un concurs de Book trailers per a joves...

En aquest context, el conseller Mascarell va anunciar que el 23 d'abril del 2014 s'inaugurarà la Biblioteca Provincial de Girona. L'1 de setembre es començarà a omplir de fons. Pel que fa a la Biblioteca Provincial de Barcelona, no hi ha un futur immediat: “La Generalitat no farà una biblioteca que ha de fer l'Estat.”

D'altra banda, i ja en els últims minuts de la presentació, Mascarell va ser interpel·lat pels periodistes sobre la recent prohibició de l'Ajuntament del rodatge d'una escena de braus per a un film que s'està fent a Barcelona: “Em costa d'entendre. Ens convé posar les coses fàcils al cinema.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Música

Madonna fa ballar un milió i mig de persones a Copacabana

rio de janeiro
arts escèniques i música

El Límbic atrau 21.000 persones a Santa Coloma de Gramenet

barcelona
Ramon Coll
Arqueòleg. Autor d’ ‘El santuari ibèric de la cova de les Encantades del Montcabrer’

“La cova de les Encantades és l’únic santuari dels laietans”

PREMIÀ DE MAR
MÚSICA

Documenten les intèrprets no vocalistes de les formacions de ball dels anys 30

GIRONA

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca