Territori

Agenda d'autor / J.T

Cal Trepat, al Museu de la Ciència i la Tècnica

El museu de la mecanització agrària Cal Trepat de Tàrrega s'ha incorporat al sistema territorial del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (Mnactec). L'alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, i el director del Mnactec, Jaume Perarnau, van signar dimecres l'acord que, a la vegada, va suposar l'inici de la commemoració del centenari de la fundació de l'antiga fàbrica J. Trepat, la conservació de la qual ha donat peu a l'actual museu targarí.

El Mnactec impulsarà visites a Tàrrega d'escolars d'arreu de Catalunya, a més de treballar plegats per difondre el patrimoni, dissenyar programes de recerca i obtenir subvencions. Amb Cal Trepat de Tàrrega són 26 els museus que formen part del Mnactec.

Suport a l'aranès i als seus parlants

El Cercle de Belles Arts de Lleida ha editat un nou número de la revista Arts, que en aquesta ocasió està dedicat íntegrament a l'aranès, l'occità i Occitània. La presentació de la revista va servir per fer una crida al foment d'aquesta llengua. Aitor Carrera, director de la càtedra d'occità de la UdL, ja assenyala en un article d'aquesta revista que “la immigració ha transformat els usos lingüístics de la població de l'Aran en els últims anys, per la qual cosa s'haurien d'impulsar polítiques que fomentin la necessitat social de ser competent en aranès”. Les autoritats presents a la presentació, començant pel síndic d'Aran, Carlos Barrera, van insistir en aquesta crida a la defensa de l'aranès i del fet diferencial de la Val.

La publicació fa un ampli repàs de la situació actual d'Occitània i de la llengua que es parla en aquest territori i és un excel·lent preludi amb vista al proper congrés d'occità que se celebrarà a Lleida el mes de juny vinent i que portarà a Ponent els principals experts i investigadors de la llengua occitana.

Visites al Museu de Lleida per practicar idiomes

El Museu de Lleida, diocesà i comarcal, ha engegat una nova edició de les visites guiades en diferents idiomes i adreçades als alumnes de l'Escola Oficial d'Idiomes de Lleida. La iniciativa es repeteix per segon any consecutiu després de l'èxit de la primera edició i és fruit d'un conveni de col·laboració que ambdues institucions van signar l'any 2012.

Així, la setmana passada es va encetar un nou cicle i es va començar per una visita guiada en llengua francesa, que va concloure amb un sopar que incloïa un menú degustació de cuina francesa al Cafè del Museu. La següent cita va ser ahir dijous per als alumnes de llengua italiana. I les properes se celebraran el 6 de març en anglès, el 20 de març en alemany i el 21 de maig en espanyol. També es farà una darrera visita, que encara no té data, que anirà adreçada als alumnes de català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La Fira Modernista reviu la vida al voltant de la indústria tèxtil

TERRASSA
música, teatre i humor

Joel Díaz obre avui el festival Límbic a Santa Coloma de Gramenet

santa coloma de gramenet
LLIBRES
LLIBRES

Les setenes jornades Transversal se sumen al centenari de la mort d’Àngel Guimerà

el vendrell

L'art català desaparegut

Barcelona

Veu arrossegada del carrer

Barcelona
Ryûsuke Hamaguchi
Director de cinema

“Cada generació deixa els problemes per a la següent”

Barcelona
Ferran Palau
El músic de Collbató presenta disc i curtmetratge

“Sense idees boges, el país, culturalment, no avançaria”

Barcelona
Art

Patricio Reig indaga a La Mercè en la dialèctica de la mirada

Girona
Crítica

Passió per l’òpera