Territori

Agenda d'autor / J.T

Tàrrega recorda la matança de jueus del segle XIV

El Museu Comarcal de l'Urgell tindrà, a partir de la setmana vinent, una sala permanent que han denominat Tragèdia al Call-Tàrrega 1348, que recordarà la matança de jueus que aquell any hi va haver a la capital de l'Urgell.

La persecució als jueus va provocar centenars de víctimes mortals i ara aquest espai expositiu recordarà aquell brutal esdeveniment, ja que mostrarà les peces de la necròpoli medieval hebrea de Tàrrega, les Roquetes, on es van localitzar víctimes de l'assalt durant les excavacions arqueològiques de l'any 2007.

El jaciment, únic a Europa, és testimoni singular de l'onada antijueva que assotà el continent durant els segles XIV i XV, donat que poca constància arqueològica ha quedat a Europa d'aquells fets i només se'n tenia coneixement per la documentació escrita de l'edat mitjana. La setmana vinent se'n farà la inauguració oficial amb la presència de l'ambaixador d'Israel a l'Estat espanyol, Alon Bar.

Entrades per a la Llotja
a canvi de donar sang

El teatre de la Llotja de Lleida ha posat en marxa una singular campanya anomenada Sang per cultura, amb la qual es volen potenciar les donacions de sang amb l'estímul d'una entrada per a l'espectacle Sorolla, del Ballet Nacional de España, que es veurà al teatre de la Llotja el 21 de març. La campanya va començar dilluns, s'acaba dissabte i els interessats han d'anar al Banc de Sang i Teixits de Lleida, situat a l'hospital Arnau de Vilanova, a donar sang, i aleshores rebran una entrada per a l'estrena d'aquest espectacle, que no es podrà tornar a veure a Catalunya fins al 2015 al Liceu.

Es tracta d'una coreografia de 34 ballarins i música en directe. La direcció artística va a càrrec de Franco Dragone, cofundador del Circ du Soleil. Segons el director de la companyia, Antonio Najarro, Sorolla aprofita la commemoració del 150è aniversari del naixement del pintor i del 35è de la companyia.

Emma Vilarasau i Mar Coll, premis Dauder de la mostra

L'actriu Emma Vilarasau i la directora Mar Coll són les guanyadores del premi Jordi Dauder a la creativitat que atorga la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya. Les dues guardonades recolliran aquest premi durant l'acte d'inauguració del certamen, que se celebrarà a Lleida del 4 a l'11 d'abril.

La mostra arriba a la vintena edició i aquest premi es va crear el 2011, després de la mort de l'actor Jordi Dauder, en reconeixement a la seva trajectòria i a la implicació que va tenir amb la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Lleida des de la seva primera edició.

Els anteriors guardonats en aquest premi a la creativitat van ser Lluís Homar (2011), Agustí Villaronga (2012) i Pere Arquillué i Pere Portabella (2013).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LLIBRES
LLIBRES

Les setenes jornades Transversal se sumen al centenari de la mort d’Àngel Guimerà

el vendrell

L'art català desaparegut

Barcelona

Veu arrossegada del carrer

Barcelona
Ryûsuke Hamaguchi
Director de cinema

“Cada generació deixa els problemes per a la següent”

Barcelona
Ferran Palau
El músic de Collbató presenta disc i curtmetratge

“Sense idees boges, el país, culturalment, no avançaria”

Barcelona
Art

Patricio Reig indaga a La Mercè en la dialèctica de la mirada

Girona
Crítica

Passió per l’òpera

Crítica

L’humanisme que defensa la naturalesa

ARTS ESCÈNIQUES

“Vosaltres, els catalans”