cultura

Crítica

teatre

Peña transforma el desordre en emoció

És molt fàcil apuntar-se al carro de dir que la interpretació de Vicky Peña és incommensurable a A casa (Kabul). és molt fàcil però no es pot començar d'altra manera un article que fent-ne elogis. Tothom ho va recollir quan el 2007 també amb Mario Gas i el Teatro Español pujaven a escena Homebody/Kabul que arribaria de gira al Romea puntualment mesos més tard. Cal destacar-ho perquè, ara, descartada la segona part en la que es desenvolupa la trama pels carrers de Kabul, aclapara encara més aquest personatge xerrador, tendrament simpàtic, que sembla disparat de ritme a força de provar els depressius del marit.

És una dona extravertida, aparentment de classe acomodada que li agrada provar excentricitats. Com la de comprar barrets tradicionals afgans per trencar la monotonia d'una festa familiar. Que li agrada deixar-se perdre pel que diuen (i ja no és cert) de les guies turístiques antiquades. És allò de comprovar com el món es mou massa de pressa llegint diaris antics.

Ella es riu de sí mateixa. També expressa una preocupació pel futur de la seva filla amb la que no s'acaben d'entendre. Iparla desordenadament, amb una sintaxi tortuosa i un vocabulari, per moments, pedant. Però Peña s'empassa aquesta manera de parlar i el transmet orgànicament, amb la pausa, la mirada, el tons, els ritmes, Com si fos una caixa de música que desgrana un jeroglífic gaudint-lo i fent-lo pròxim a l'espectador. Aquest gust per deixar-se caure per la pendent del discurs, de manera juganera recorda prou a una altra guia de viatges la que es va rescatar de Pessoa a La Seca (Pessoa o que o turista deve ver, 2011). Potser per això, aquesta guia recull més emocions i somnis pseudoeròtics que no pas el batec de denúncia política. Però emociona. Que no és poc.

A casa (kabul)
Director: Mario Gas
Intèrpret: Vicky Peña
Dimecres, 2 d'abril (fins el 20) a l'Espai Lliure


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS
art

Mor Richard Serra, l’escultor monumental

barcelona