cultura

Crítica

teatre

L'última capa d'una ceba

Loscorderos són una companyia que no acostuma a deixar indiferent. El seu treball, entre la dansa i el teatre, explora d'una manera intuïtiva universos que els inquieten. Ara presenten Elhombrevisible, una peça que té uns textos inquietants, però als quals no han sabut treure l'explosivitat que, probablement, podrien lluir. La seva recerca és cap endins, d'un personatge asocial que només pretén anar-se transmutant, fart de la relació amb la resta del món. Però la seva transformació deixa desarmada l'audiència perquè només es veu l'última capa d'una ceba: abans del final hi ha una evolució que no es coneix i que, probablement, ajudaria a contextualitzar.

És una mena de boig científic que va bevent compulsivament una mena de xarop a comptagotes. És d'una foscor i d'una estranyesa tal que costa trobar-li complicitats. No és tan estrany, però, trobar personatges distants: només cal recordar, per exemple, el Trau de Guillem Albà o el Gregor Samsa de La metamorfosi de Kafka, a càrrec de La Fura dels Baus. En aquests, també hi havia una poètica del desencís, quasi apocalíptica però s'aconseguia veure la desesperació dels protagonistes.

Pessoa és un personatge enigmàtic, de mil cares i heterònims que construeix ell sol i dins del seu cap tota una ciutat de personatges. A La Seca van jugar a aquesta complexitat mirant de donar forma a la guia turística insòlita que ell mateix va escriure. Va ser en un notable treball, Pessoa, o que o turista deve ver, el 2011. No es pot dir el mateix del treball generós però hermètic de Loscorderos. Una llàstima perquè no hi ha cosa més trista que procurar entendre un incomprès i no aconseguir-ho. És com si l'estadi que es mostra ja estigués en el penúltim capítol; quan ja ha pres la decisió (tot i que no l'hagi comunicada al públic). Sense poder veure'n l'evolució, costa entendre l'actitud suïcida del protagonista.

El hombre visible
Companyia: Loscorderos.sc
Director: David Climent i Pablo Molinero
Intèrpret: David Climent
Divendres, 6 de juny, (fins al 22) a La Seca.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós

TEATRE

La Perla 29 incorpora un ‘Zoo de vidre’

BARCELONA
CRÒNICA

Banyoles, lectora i novel·lada

crònica

Diada radiant en el retorn a l’essència

crònica

Una sola música que tothom balla com vol