cultura

Crítica

teatre

Txèkhov idiotitzat

El debut del dramaturg israelià Hanoch Levin a Catalunya va arribar amb un esbronc polític

Pintura ben estranya aquesta que practicava Hanoch Levin i que ha volgut repescar, amb insistència, Carme Portaceli. A uns personatges incapaços de ser constants en gaire res (que no sigui el seu propi jo) els dóna una estranya profunditat circumstancial. El Crosta (Arquillué navega, sense filtres, des del profund personatge de Primer amor fins al Makinavaja que filmaria Rubianes), incapaç d'escriure res a l'estranger, intenta fer literatura de la seva vida penosa. Agafa els seus companys de misèria, els tortura amb una mare que la veu sempre amb ganes de provocar la discussió i deixa que l'acció rodi pel pedregar, per l'abisme, per la buidor.

Portaceli completa un tríptic farsesc que ja arrencaria amb Fairy (Grec, 2007), Terror & misèria en la II Transició (Grec, 2013). Els personatges els pinta a l'extrem, amb un traç molt gros. L'estranyesa és que, puntualment, El Crosta implora un canvi. És l'únic ressò de vida i de mort que esquitxa una escena plena de moments pintorescos com les aparicions del cantant romàntic italià, el casament de l'Afligit, o les ganes d'aparentar de la noia que va aconseguir sortir del barri. Una angoixa de Txèkhov banyada en un mar d'estupidesa. Un contrast valent però que genera molt poca identificació i no provoca el rebuig o el desassossec de La nostra classe (Grec, 2011) o L'agressor (2006).

Dijous a l'estrena, es va concentrar al davant del teatre un grup antiisraelià perquè l'ambaixada d'Israel a l'Estat espanyol ha donat suport institucional al muntatge. Se suma, doncs, a la campanya Boicot cultural a l'apartheid israelià, que va arrencar el 2005.L'obra no ho situa enlloc, són perdedors universals.

Krum (El crosta)
Autor: Hanoch Levin
Directora: Carme Portaceli
Intèrprets: Pere Arquillué, Rosa Boladeras, Ferran Carvajal, Lluïsa Castell, Jordi Collet, Gabriela Flores, Oriol Guinart, Pepa López, Joan Negrié i Albert Pérez
3 de juliol (fins diumenge) al Mercat de les Flors (Barcelona).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA