L'espiral creativa de Tom Carr, a Tarragona

La sala d'exposicions de Caixa Tarragona inaugurarà avui la primera retrospectiva de l'escultor i artista visual

Les 27 obres que fins al dia 29 de novembre es poden veure a la sala d'exposicions de Caixa Tarragona permeten fer «una mirada a una trajectòria artística», la de Tom Carr, un escultor i artista plàstic que, amb un gran reconeixement internacional, torna ara a la seva ciutat natal per presentar-hi la seva primera exposició retrospectiva. Comissariada per Fina Duran, la mostra inclou des d'un dibuix que Carr va fer l'any 1974 a un pescador del barri del Serrallo fins a una obra creada ara expressament per a l'exposició a Tarragona i que és la que li dóna el títol, Reverberatio, feta amb fusta i llum de tecnologia LED. «Em sento molt orgullós de les meves primeres obres, que vaig fer al Serrallo; em vaig passar un estiu dibuixant barques i pescadors, i la peça més representativa del moment és aquí», explicava ahir a la sala de Caixa Tarragona el mateix Tom Carr.

A partir d'aquests primers treballs, l'artista segueix sempre el seu precepte minimalista «d'expressar el màxim amb els mínims elements», segons la comissària, Fina Duran, que explicava el significat del títol de l'exposició: «Tom Carr genera amb la seva obra una força que impacta i reverbera; que s'expandeix i crea unes onades.» Onades que fan referència a la forma, l'espai, el temps, el moviment i la llum. Amb aquestes premisses, l'exposició s'articula al voltant del cercle i de la seva transformació en altres tres figures geomètriques: «El cercle es desenvolupa i, a partir de la potència del seu centre passa a convertir-se en una espiral que creix sobre si mateixa i es transforma en hèlix per arribar a quedar fixada en piràmide», segons Duran. L'obra que obre el recorregut per l'exposició, per exemple, titulada Ad infinitum, està formada per quatre cercles de color vermell, que van disminuint de mida, al fons dels quals l'artista hi ha situat un mirall: «El punt de vista és com el d'una diana; només qui se situa davant del primer dels cercles, el més gran, veu la seva imatge reflectida al mirall.» L'artista vol representar així «la lectura d'una persona davant d'una obra d'art: l'expressió és única i singular per a cada persona». Per contra, a l'altre costat de la sala hi ha situat obres «que conviden a mirar-les des de diferents punts de vista». Des de l'any 1974 fins a l'actualitat Carr ha conreat obres molt diverses, però totes plenes de simbologia. «Soc molt inquiet i hi ha molta variació en les obres», confessa l'artista.

Feia dotze anys que Tom Carr no exposava a Tarragona. Ho va fer l'any 1997 al Museu d'Art Modern i ara ha volgut que sigui la seva ciutat natal la primera de mostrar una retrospectiva de la seva obra. En la inauguració (avui, a les 20 h) hi participarà el poeta Vicenç Altaió, director del Centre d'Art Santa Mònica, que recitarà poemes inspirats en l'obra de Carr. Després de Tarragona, la mostra es podrà veure a Sant Quirze del Vallès, ciutat on resideix actualment l'artista.

Llum i color des de la façana

Tom Carr, també reconegut internacionalment per les seves intervencions a l'espai públic (a Tarragona es pot veure una obra seva al moll de Costa, tot i que ara ha estat desmuntada a causa de les obres que es duen a terme en aquest espai), ha volgut que l'exposició sortís de l'interior de la sala d'exposicions. Com una «reverberació» de les escultures que s'exposen a dins, Carr també ha creat una instal·lació al capdamunt de la façana principal de l'edifici de Caixa Tarragona, a la plaça Imperial Tàrraco. Es tracta d'una instal·lació lumínica que recrea les mateixes formes geomètriques que articulen la mostra de l'interior. A més, a partir del 6 de novembre es projectaran cada nit des de la façana de Caixa Tarragona uns rajos de llum i color dissenyats especialment per Carr. Es tracta, diu l'artista, que els vianants es deixin embolcallar per aquestes projeccions lumíniques i cromàtiques: «Serà com una pluja de color, llum i forma», explica. D'altra banda, Xavier Bas, director de la Fundació Caixa Tarragona, va destacar que aquest dissabte, coincidint amb la celebració de la Nit 10 de TV3, l'exposició estarà oberta fins a la una de la matinada. A més, els dissabtes 26 de setembre, 31 d'octubre i 28 de novembre, a les set de la tarda, el mateix Tom Carr oferirà visites guiades a la mostra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
FIGUERES

Subhasten les pintures de Morell de les pastisseries Dauner

FIGUERES
art

El fotògraf Jeff Wall porta les seves “pintures de la vida moderna” a la Virreina

barcelona
fira

Desè aniversari de Literal, la fira de llibres i idees radicals

Barcelona
Cultura

Mor Charlie Colin, el baixista de ‘Train’

MÚSICA

El Sónar trasllada l’univers immersiu dels Chemical Brothers a Casa Batlló

BARCELONA
Cinema i sèries

El GAC ofereix 54 beques per escriure guions amb una dotació de 500.000 euros

Barcelona

Sílvia Pérez Cruz aspira a cinc premis Alícia de l’Acadèmia de la Música

BARCELONA
Música

Carles Viarnès porta la fusió de música clàssica i moderna amb l’orgue de la Casa de Cultura

Girona
La Casa Masó revalora el dibuix de l’arquitecte
ART

La Casa Masó revalora el dibuix de l’arquitecte

GIRONA