cultura

CRÍTICA

JORDI BORDES

Humor que fa més bones persones

La carrera de Los Excéntricos és llarguíssima. De fet, Marceline & Sylvestre comencen a treballar junts el 1978. No és fins al 1996 que es completa la companyia amb l'aparició de Zaza. Des de llavors, no es pot concebre els uns sense els altres. Practiquen un humor blanc, que redimeix, i mostra la part positiva de les persones. Tal com sona. Sens dubte els riures de Zaza són un dels trets més significatius de la companyia perquè són d'una gran ingenuïtat i, alhora, saben explotar l'atenció del públic. Mentrestant, Marceline s'acomoda en els vestits que millor li escauen, que fan conjunt amb barrets i sabates. Sylvestre no queda curt tampoc, ara que, probablement, és l'excèntric dels tres que aconsegueix triomfar més en els seus objectius.

La gràcia de Los Excéntricos és que provoca el mateix riure que fa dècades amb els mateixos gags. Però el temps els ha millorat, perquè hi ha una notable connexió amb l'espectador, que sap quina és la sorpresa. I espera, encantat, que la pausa s'allargui encara més, fins a esclatar el disbarat. A The melting pot pourri recullen entrades d'espectacles anteriors: bufen els guants, canten La vie en rose amb aquell micròfon tan alt, es barallen amb una aspiradora... i mantenen la música com a cordó umbilical: ara piano, acordió, ukelele, campanes... Tot ho fan sonar exquisidament bé sense renunciar, ni un segon, a fer una picada d'ullet. A entrar un gag. El mèrit de la companyia és l'ordre rigorós –tot i que aparentment tot és molt espontani– en què un artista deixa lluir l'altre. Hi ha una convivència absoluta a escena; tot arriba fresc, sense imposicions, com si fos natural. En realitat, el mèrit és haver pogut madurar l'excentricitat de cadascú al costat dels companys de viatge. Sovint, la majoria de pallassos acaben treballant sols. O amb algun partenaire d'una trajectòria molt desigual. Probablement, deu ser més fàcil de viatjar i de conviure. Los Excéntricos destaquen per la seva coralitat. És el que demostra que són defensors de la ingenuïtat de la canalla. I, des d'aquest punt de vista, poden fer riure tota la família, sense renunciar a un cert gust i emoció poètica.

The melting pot pourri
Los Excéntricos
Intèrprets: Marceline, Sylvestre, Zaza
Lloc i dia: Dissabte, 9 de maig. Fira Trapezi.
La gira inclou visites al Prat de Llobregat, Fira Tàrrega i Nou Barris.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Música

L’Empordà Music Festival creix

LA BISBAL D’EMPORDÀ
Cultura

Mor Frank Stella, reconegut pel seu art abstracte i precursor del minimalisme

efemèrides

El Govern commemorarà el 2025 el centenari dels naixements d’Oriol Bohigas i de Francesc Candel

barcelona
TEATRE

‘Burro’ reescriu la humanitat amb la mirada de l’animal del camp

BARCELONA
Crítica

Tradició, patrimoni i nova creació

art

El FAD es converteix en la Federació FAD

barcelona

Més de 90 originals aspiren al 57è Premi Bertrana de novel·la

Girona
convenció

La CatCon s’expandeix com l’Univers

vilanova i la geltrú
ROSES

La il·luminació del Castell de la Trinitat rep un primer premi en els (D)arc Awards

ROSES