cultura

L'herència de Paul Preston comença a arribar a Poblet

La remesa inicial conté un centenar de les prop de 900 caixes amb documentació que quedaran dipositades al monestir

Es preveu que l'arxiu es podrà consultar en un any i mig, un cop catalogat

El monestir de Poblet va rebre ahir, provinent de la Universitat de Barcelona, la primera part de l'important llegat del prestigiós historiador britànic Paul Preston, que quedarà dipositat al Palau de l'Abat. La remesa inicial conté a l'entorn d'un centenar de caixes de les prop de 900 que està previst que arribin abans de finals d'any i que contenen nombrosos documents, notes, manuscrits, mecanoscrits i llibres de l'historiador. El trasllat d'aquests arxius ha estat possible gràcies a la col·laboració del Catalan Observatory de la London School of Economics, l'Ajuntament de Barcelona, el Centre d'Estudis Històrics de la Universitat de Barcelona i el monestir de Poblet.

A partir d'aquest moment, s'inicia també un procés de catalogació que pot acabar en un termini d'un any i mig. Serà llavors quan el conjunt de la documentació que haurà estat dipositada podrà ser consultada pels investigadors.

L'acte en què es va oficialitzar la cessió del llegat de Preston es va fer el 20 d'abril al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona. I va ser durant la cerimònia que es va revelar que havia estat el llavors tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà de l'Ajuntament barceloní, Antoni Vives, qui va suggerir a Paul Preston que el monestir de Poblet seria un bon espai per dipositar-hi el conjunt de la documentació. Aquest hi va accedir perquè es tractava d'un “lloc segur” on poder dipositar el seu llegat.

Actualment, el monestir de Poblet ja disposa, entre d'altres, de la documentació de l'arxiu Montserrat Tarradellas i Macià i de l'arxiu de la Casa Ducal de Medinaceli a Catalunya. També s'hi poden trobar una cinquantena de donacions de persones que van ser coetànies de l'expresident Tarradellas. Segons assenyala la directora de l'arxiu Montserrat Tarradellas, Montserrat Catalan, la documentació que ara aporta Paul Preston esdevindrà “molt significativa per a l'estudi de la República, la Guerra Civil, l'exili, el franquisme i la transició”.

Un hispanista de referència per al segle XX

Paul Preston és catedràtic d'història contemporània d'Espanya i director del Centre Cañada Blanch per a l'Estudi de l'Espanya Contemporània de la London School of Economics. Ha dedicat la seva vida a l'estudi de la història hispànica contemporània i és autor d'un gran nombre d'obres sobre la Guerra Civil, la dictadura de Franco i la transició, a més de biografies. Obres que el pare abat de Poblet, Josep Alegre, va reconèixer que, durant la seva lectura, li havien robat moltes hores de son.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cultura

Mor Jacobo Rauskin, poeta paraguaià d’àmplia trajectòria professional

art

L’art alliberador de Jordi Colomer, al Macba

Barcelona

Minyons de Terrassa mostren el nou local de Cal Reig durant la Fira Modernista

TERRASSA
música

Classe B i Jost Jou guanyen la secció Talent Gironí del festival Strenes

girona

Injecció de 13 milions pels dos nous platós al Parc Audiovisual el 2026

TERRASSA
Cultura

Nik West, Paquito D’Rivera i Vincen Garcia, caps de cartell la Mostra de Jazz de Tortosa

Tortosa
CINEMA

Isona Passola rebrà el premi Montserrat Carulla del FIC-CAT

Roda de Berà
llibre

Pere Portabella, reflectit en els seus escrits

barcelona
MÚSICA

La nova psicodèlia catalana

Girona