cultura

CRÍTICA

jORDI BORDES

Embolicats en l'embolcall

El muntatge patchwork de Al nostre gust funciona quan els actors es desempalleguen del pes de les rèpliques més carregoses de l'inici, quan comencen a respirar orgànicament i juguen a fer el teiatru (però ben fet, sense caure en els tòpics) a partir dels comediants habituals en els drames de Shakespeare. Llavors, les rèpliques entren amb consistència. Els actors saben ser a lloc i dir-ho amb el to que cal. La llum, que ha vagat prou, continua sense les viseres (una mena de panells que permeten enquadrar la llum) però aquell deix de llum mostra una aura pròpia. Al nostre gust té un final empàtic, que reivindica el gust teatral de La Perla 29, entre la frescor de l'actor que convida a ballar el públic i la gravetat dels textos que han ressonat i remogut al llarg de la història. Però té un principi que passa de l'inquietant a la recitació de versos sense brúixola. En l'estrena, els intèrprets quedaven a la intempèrie, amb uns personatges que són ombra de tot i de res, sense una mínima trama que serveixi per indagar les raons dels personatges. Quan un text el pot dir qualsevol té un punt de genial, però en té un altre d'abisme. Perquè constata que es mostra un paper embolicat però no el pinyol, l'embrió, l'argumentació de determinada actitud. Fins que els actors no construeixin les raons dels seus personatges en l'arrencada, la peça ensopegarà amb l'embolcall. Retalls dramàtics preciosos però que són un one-hit wonder de La Perla que no porta el públic enlloc.

La Perla 29 té una estètica que reivindiquen com a pròpia i la volen servir als seus espectadors, per boca del director Oriol Broggi. Ho van fer, ja, amb Tonio, el poeta (2011) i 28 i mig (2013). El seu concepte teatral remet a les pel·lícules de fa mig segle, a l'artesania de l'espai buit i a la relació directa amb l'espectador i a una literatura que arrela dels textos universals de Shakespeare, Filippo, Txékhov, Calderón de la Barca o les tragèdies gregues. És un espai còmplice, que habitualment vesteix les reflexions de l'autor amb uns personatges fets amb el mínim. Aquest és un treball que cal comptar com un aprenentatge necessari per a companyia i actors.

AL NOSTRE GUST
La Perla 29
Dramatúrgia: Marc Artigau, Oriol Broggi
Direcció: Oriol Broggi
Actors: Laura Aubert, Jordi Figueras, Toni Gomila, Montse Vellvehí, Ramon Vila, Ernest Villegas
Lloc i dia: Dimarts, 10 novembre (fins al 27 de desembre), a la Biblioteca de Catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona
CÒMIC

La il·lustradora Marika Vila guanya el Gran Premi Comic Barcelona

Barcelona
Crítica

Sara Blanch, l’estima d’un cant