Art

El fil d’art de Glòria Bosch

La crítica curadora d’art contemporani dona un arxiu documental inèdit al centre cultural Les Bernardes de Salt

Conté cartes, publicacions, projectes expositius i llibres signats per artistes

La crítica i curadora d’art contemporani Glòria Bosch i Mir (Girona, 1955), directora d’art de la Fundació Vila Casas de Barcelona fins a l’any passat i actual comissària del festival literari Mot de Girona i Olot, fa anys que acumula tota mena de material relacionat amb el món artístic. Un gros de documentació inèdita, que comprèn correspondència privada, publicacions, projectes expositius i llibres signats per artistes i literats referencials.

Un recorregut per la història recent que comprèn noms com els de Prudenci Bertrana, Joan Badia, Mela Muter, Torres Monsó, Joaquim Llucià, Baldo Pié, Carlos Mensa, Ramon Rogent, Subirà-Puig, Amèlia Riera, Assumpció Mateu, Pep Admetlla, Margarita Andreu, Uclés, Gabriel, Pere Noguera, Bigas Luna, Enric Ansesa, Narcís Comadira, Jaume Faixó, Isabel Banal, Guinovart, Mònica Roselló, Manel Esclusa, Natividad Navalón, Carme Mariscal, Jordi Cerdà... Una xarxa extensa que es multiplica amb projectes interdisciplinaris (Cegueses, Històries del cor, Una cambra pròpia, M’escriuràs una carta?, Llistes d’espera...) i veus de diferents procedències que ens porten a escriptors com Italo Calvino.

“Serà un arxiu obert per donar continuïtat a la recerca, com un eix de connexions en trànsit que permet la mobilitat, amb cruïlles per estirar fils i teixir noves connexions. Una mena d’arxiu i alhora centre interpretatiu que proposarà temes, fent-se i desfent-se en funció de les connexions proposades, perquè al marge dels ordres que sovint fan que les coses estiguin guardades en llocs separats, el més important és establir convivències entre troballes, experiències i possibilitats. El perill dels arxius són els límits que ofeguen, i cal deixar que respirin. Per això, s’hi destacaran propostes temporals”, explica Glòria Bosch.

Per a la direcció del centre de cultura contemporània saltenc, aquest fons té un prestigi important i confirma l’aposta de Les Bernardes “per convertir-se en un referent de cultura contemporània amb un fons de referència i que, a més, serà obert a tothom, ja que es podrà consultar i també serà digitalitzat”, destaca Robert Fàbregas. Segons el director, aquest llegat “donarà més rellevància” al seu projecte d’arxiu. Actualment, el centre està digitalitzant tots els seus arxius des del 1983, amb l’objectiu que estiguin disponibles en el seu portal web.

Una donació per la qual tant el Consell Comarcal del Gironès com la Diputació de Girona es mostren agraïts, perquè permetrà impulsar l’aposta de Les Bernardes com a arxiu documentalista del territori i fer passes endavant en aquest sentit.

Llicenciada en història de l’art per la Universitat Autònoma de Barcelona el 1978, a més d’autora de llibres i publicacions en diversos mitjans, Glòria Bosch ha estat cofundadora i directora d’art d’Espais Centre d’Art Contemporani de Girona. Entre d’altres, va coordinar les activitats culturals de la Fundació Caixa de Barcelona (1987-1993); l’any 1995 va ser nomenada directora del Museu d’Art de Girona (MD’A), càrrec que va exercir fins al 2001, i, fins al 2004, va ser secretària i ponent del Consell d’Escultures de l’Ajuntament de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia