Arts escèniques

L’ordre i el caos

Vuit ballarins de Girona i vuit més de Riga presenten un espectacle de dansa urbana a Temporada Alta, resultat d’un projecte europeu

El projecte de dansa europeu People Power Partnership (PPP) presenta els primers resultats aquest cap de setmana a Girona, dins de la programació del festival Temporada Alta. Es tracta d’un projecte que uneix joves ballarins de dansa urbana d’onze països d’Europa i que garanteix que aquests joves viatgin i puguin formar-se dins d’aquesta disciplina artística. En el cas gironí, l’espectacle es titula Mirrors of Human Nature i està format per vuit ballarins de Girona i vuit més de Riga, que actuaran en un escenari a l’aire lliure a la plaça de la Catedral.

L’espectacle, que es podrà veure avui i demà a les vuit del vespre, té l’ordre i el caos com a eix vertebrador. Els mateixos joves ballarins són els que han escollit el tema i al llarg d’aquest últims nou dies s’ha anat creant un conjunt de coreografies que intenten retratar com se senten els joves. Amb l’ús dels miralls com a fil conductor –l’objecte a través del qual es poden reflectir, els ballarins es barregen visualment i dramatúrgica en aquest muntatge, de manera que, malgrat les diferències culturals, es crea un gran conjunt artístic. El hip-hop i la cultura urbana es converteixen en el mitjà que unifica la creació artística, a més dels moviments i la música de cada espectacle.

La directora de l’espectacle, Sigrun Fritsch, ha detallat que els gironins volien tractar més la part del conflicte, la guerra i la repressió. Per contra, els letons volien explicar el vessant de les víctimes. “Ells són la primera generació que ha viscut en llibertat i ho volien tractar.” Per això, Fritsch ha assegurat que van ser uns dies molt “intensos” per veure com encaixava aquest ordre i caos en un mateix espectacle de dansa.

La directora ha afegit que en el cas gironí és on s’ha trobat un xoc cultural més important. Per una banda, hi havia els vuit ballarins gironins que es definien com “més emocionals”. De fet, un d’ells fins i tot defensava que “s’havia de notar el flow en una coreografia. Per contra, els letons tenien un perfil més tècnic i acadèmic i eren molt estructurats en la seva coreografia.

Aposta pels joves

En total, el projecte tindrà 13 produccions, dissenyades especialment per ser representades en localitzacions singulars de diversos punts d’Europa. El director adjunt del festival, Narcís Puig, ha subratllat que aquest projecte encaixa molt amb la filosofia del festival, que és la d’unir talent internacional amb els professionals locals. També amb la voluntat de fa uns anys de connectar amb el públic jove.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia