Cinema

Els Gaudí es faran al MNAC

Els XIV Premis de l’Acadèmia del Cinema Català es repartiran el 6 de març que ve entre 59 films candidats, només sis dels quals són llargmetratges en VO catalana

La 14a edició dels premis Gaudí arrenca avui amb l’obertura de la primera tanda de votacions dels acadèmics, que seleccionaran els finalistes entre les 59 produccions candidates. La gala dels premis se celebrarà el 6 de març del 2022 a la sala Oval del MNAC, i no el 20 de febrer com s’havia anunciat inicialment. La lectura de nominacions tindrà lloc a La Pedrera el 25 de gener del 2022.

Els acadèmics i aspirants es van reunir ahir en l’inici oficial de la nova temporada dels Gaudí a la Festa de les Candidates, que es va celebrar a l’Antiga Fàbrica Damm, a Barcelona. L’Acadèmia va fer pública la llista de 59 candidats, que inclou 23 llargmetratges de ficció, deu documentals, un film d’animació, quatre pel·lícules per a televisió, sis pel·lícules europees i quinze curtmetratges.

Català sota mínims

La producció de llargmetratges de ficció en català es manté en el nivell de mínims de l’any passat, amb sis llargmetratges en versió original catalana. Els aspirants al Gaudí a la millor pel·lícula són Sis dies corrents, de Neus Ballús; El ventre del mar, d’Agustí Villaronga; Visitant, d’Alberto Evangelista; El cau, de Pere Solés; Cineclub, de Mireia Schröder i Carles Gorres, i Tros, de Pau Calpe Rufat. Disset llargmetratges aspiren al guardó a la millor pel·lícula en llengua no catalana, entre els quals destaquen Libertad, de Clara Roquet; Mediterráneo, de Marcel Barrena; El amor en su lugar, de Rodrigo Cortés; Tres, de Juanjo Giménez; Las leyes de la frontera, de Daniel Monzón; 15 horas, de Judith Colell...

La radiografia del sector que ofereixen les dades de l’Acadèmia revela una frenada en la presència de les dones en la direcció de pel·lícules, que es queda en un 31,1% (17 de les 53 pel·lícules, sense comptar les sis de la candidatura de cinema europeu) i baixa fins al 28,9% si es compta només la direcció de llargmetratges.La collita del 2021 també inclou una pel·lícula d’animació, Mironins (La pel·lícula), de Mikel Mas Bilbao i Txesco Montalt, i quatre pel·lícules per a televisió: Berenàveu a les fosques, de Sílvia Quer; Frederica Montseny: la dona que parla, de Laura Mañá; Tocats pel foc, de Santi Lapeira, i Un mundo para Julius, de Rossana Díaz Costa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia