Art

Joia salvada: la casa Tosquella

L’Ajuntament comprarà per 1,2 milions aquest edifici modernista del Putxet, en un estat molt lamentable

El 2019 va arribar a estar a la venda al portal Wallapop. El seu futur ús serà per a la gent gran

La casa Tosquella del barri del Putxet serà, per fi, de titularitat pública. Tant la Generalitat com l’Ajuntament l’havien tingut en el seu punt de mira en diversos moments, però els intents per comprar-la mai van arribar a bon port per motius diversos. Ara sí: el consistori ha anunciat que ha tancat un acord amb els seus propietaris per 1,2 milions d’euros, per sota del seu valor, tot i que caldrà fer-hi una inversió molt important en rehabilitació perquè es troba en un estat deplorable.

I això, el deteriorament imparable d’aquesta joia modernista d’aires arabitzants que té el rang patrimonial més alt (bé cultural d’interès nacional), preocupava des de fa temps. El 2019 va arribar a estar a la venda al portal Wallapop per 1,4 milions d’euros i les imatges per promocionar-la trencaven el cor. L’indià Antoni Tosquella no l’hauria reconegut. Ell va ser qui el 1906 va encarregar a l’arquitecte Eduard Maria Balcells la reforma de la seva casa d’estiueig, que li havia fet el 1889 el mestre d’obres Joan Caballé.

A la torre, situada entre els carrers Vallirana (per on s’hi accedeix), Ballester i la ronda General Mitre, hi acabaria vivint la seva neta Maria Dolors Castells Tosquella, que es va enfrontar amb tota la família quan als any setanta un promotor els va fer una llaminera oferta per enderrocar-la i construir-hi un bloc de pisos. Castells s’hi va negar en rodó i inclús va demanar auxili a l’administració pública perquè accelerés la catalogació de la finca. Va morir el 2017. A la casa, però, ja no hi vivia ningú des de feia cinc anys. El propietari era el seu germà.

Sense el seu gest de resistència contra els especuladors, avui de la casa Tosquella en quedaria el mateix que de la casa Trinxet o de tantes altres residències que la decadent burgesia barcelonina va deixar de tenir en consideració: res. La finca fa 867 metres quadrats, només 224 dels quals els ocupa l’edifici i tota la resta, el jardí.

L’Ajuntament ja té pensat el seu futur ús: serà un casal per a la gent gran. També s’hi habilitarà un espai per a activitats veïnals, per satisfer una demanda de l’associació de veïns del barri. El tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí, assegura que el projecte executiu de la rehabilitació estarà fet a finals del mandat, amb la idea que l’afronti el nou govern municipal que surti de les eleccions del 2023.

Per Martí, l’operació s’ha tancat gràcies al reforç de l’equip de patrimoni de l’Ajuntament: “En pocs mesos hem adquirit el gimnàs social Sant Pau, el teatre El Molino, l’antiga seu de l’editorial Gustavo Gili i ara la casa Tosquella”, concreta. Els diners han sortit del fons de 30 milions d’euros que va exigir el grup municipal d’ERC com a contrapartida per aprovar el pressupost del 2021, amb l’objectiu d’engrandir el parc públic d’edificis singulars pels seus valors històrics i artístics. Uns immobles que en mans privades no tenien un destí clar que en garantís la preservació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia