El Comebe senyalitzarà i recuperarà enguany vuit espais més de la Batalla de l'Ebre

Tindrà un pressupost de 600.000 euros

La directora general de la Memòria Democràtica i vicepresidenta primera del Comebe, Maria Jesús Bono, va presentar ahir a Corbera les vuit actuacions de recuperació, museïtzació i senyalització d'espais de la Batalla de l'Ebre. Una de les actuacions més destacades és la dignificació i el trasllat de restes humanes al Memorial de les Camposines, al terme municipal de la Fatarella. Així, s'adequaran els habitacles on es dipositaran les restes òssies de combatents de la Batalla de l'Ebre, s'arranjarà l'espai, s'hi posarà senyalització nova i es millorarà l'entorn. Altres actuacions seran la senyalització de la ruta a peu per les trinxeres de la Pobla de Massaluca que es posarà en marxa al juny; la recuperació, museïtzació i senyalització del refugi antiaeri de la plaça de la Font Gran de Benissanet, que s'integrarà en la ruta dels espais de la Batalla de l'Ebre i s'inaugurarà el 17 d'abril; la nova senyalització del castell de Miravet i del refugi antiaeri de Flix, i la inauguració del complex defensiu del Fort del Sorio de Caseres, del Fort d'en Blario de Batea i del búnquer de Reguers d'Ascó.

A banda, el consorci ha programat diverses activitats coincidint amb el setantè aniversari del final de la Guerra Civil, entre les quals destaquen les jornades sobre patrimoni memorial que tindran lloc a Gandesa; la primera biennal d'art de Corbera d'Ebre, que es farà al centre d'interpretació 115 Dies i que tindrà per objectiu la difusió dels drets humans a través de l'art, i l'exposició itinerant sobre la Maternitat d'Elna, on van néixer prop de 600 fills d'exiliades. Aquesta mostra s'inaugurarà a Riba-roja d'Ebre a l'octubre.

El pressupost del Comebe d'enguany (600.000 euros) és inferior al d'anys anteriors i el Consorci no preveu obrir aquest 2009 cap centre d'interpretació dels projectats, així com tampoc no s'ha avançat en el projecte de reforma del Centre d'Estudis de la Batalla de l'Ebre (CEBE) de Gandesa, que s'ha d'integrar al Comebe. En aquest sentit, la directora de la Memòria Democràtica va prioritzar la consolidació dels centres actuals organitzant jornades i exposicions per atraure públic. Així, els centres de Móra d'Ebre i la Fatarella, l'aula de formació d'Ascó o la reforma del CEBE no es consolidaran fins al 2013-2015.

Les primeres restes a Camposines

Aquest dissabte es dipositaran les primeres restes humanes de la Batalla de l'Ebre a l'ossera de Camposines, a la Fatarella. Es tracta de les restes humanes que durant els mesos de novembre i desembre es van recollir, a instàncies del govern, a la zona del Mas de la Pila de Corbera d'Ebre; unes 400 restes que pertanyen a uns 35 individus i de les quals ja s'han fet els informes arqueològics i antropològics. L'acte de dissabte vol ser un homenatge a les víctimes i als combatents de la Batalla de l'Ebre. La directora general de la Memòria Democràtica, Maria Jesús Bono, va dir ahir que aquesta recuperació de restes «és la primera actuació però no és l'única ni l'última». A més, Bono també va assegurar que el govern «assumix la seva responsabilitat» pel que fa a la recuperació i dignificació de les restes, i «no les deriva als familiars, com es fa a altres comunitats autònomes».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.