Cultura

El Peccat, a Sant Pere de Ribes

El Departament de Cultura ha redactat el Pla d'Equipaments Culturals de Catalunya (Peccat 2009-2019) amb el qual pretén garantir l'accés a la cultura arreu del territori. L'informe és a exposició pública. El quadre final valora que hi ha 295 dèficits.

BIBLIOTECA PÚBLICA

La Llei 4/1993 ordena el sistema bibliotecari de Catalunya. La seva capacitat de servei es regeix estrictament pel cens del municipi. Actualment n'hi ha 160 d'adequats distribuïts pel territori. A 120 municipis s'han detectat dèficits. La referència nacional és la Biblioteca de Catalunya.
ES PREVEU:
Biblioteca local (20.000 habitants): el fons total suma 40.000 documents distribuïts en coneixement (20.400), ficció (12-000) i música i imatge (7.600). Disposa de 32.000 documents per al públic en general i 8.000 específics per a lectors infantils. Es preveuen 180 títols de diaris i revistes. L'actual equipament es considera insuficient.

CENTRE CULTURAL

El Peccat garanteix per primer cop una xarxa d'aquests equipaments per facilitar l'accés a la cultura als punts més allunyats de les capitals culturals. El programa d'aquests equipaments s'ha definit tenint en compte el quadre d'activitats més habituals que s'ha de desenvolupar en aquest tipus d'espais, prenent com a referència les propostes de la taula de treball. En aquest cas, el programa diferencia les activitats següents: –Dinamització cultural –Formació artística i d'àmbit relacional –Foment de la creació i difusió –Divulgació –Cessió d'espais –Coordinació Actualment n'hi ha 41 d'adequats distribuïts pel territori. A 29 municipis s'han detectat dèficits. No es preveu crear un esquema d'equipaments jeràrquic i territorial. En aquesta hipòtesi, però, el Centre Cultural de Girona seria un equipament intermedi i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, el d'àmbit nacional.
ES PREVEU:
Equipament bàsic: 950 metres quadrats en què hi ha un espai d'exposició (60m), una sala polivalent –amb escenari integrat (388m)–, camerinos (30m) i tallers (210m).

ESPAI ESCÈNIC

La taula de treball d'equipaments d'arts escèniques i musicals ha remarcat la necessitat d'atribuir un ampli ventall d'usos i activitats a aquests equipaments per tal d'obtenir-ne el màxim rendiment artístic, cultural i social. S'hi han de poder fer activitats com ara: –Representacions d'espectacles i audicions musicals davant d'un públic comprès des de 200 fins a 800 espectadors asseguts, i, en el cas de les sales de volum únic, des de 700 fins a 1.360 espectadors drets –Assajos d'arts escèniques i musicals –Activitats de dinamització comunitària Els equipaments han de permetre fer-hi simultàniament activitats diferents. Actualment n'hi ha 103 d'adequats distribuïts pel territori. A 103 municipis s'han detectat dèficits. Són equipaments intermedis el Centre d'Arts Escèniques de Reus (CAER), el de Terrassa (CAET) i el de Salt-Girona. La referència nacional és el Teatre Nacional de Catalunya i L'Auditori.
ES PREVEU:
Equipament local: 1.605 metres quadrats en què hi ha foyer del públic (310m), un escenari (180m), un espai per a espectadors amb grades retràctils (355m), camerinos (148m) i una sala d'assaig (173m). Capacitat per a 400 espectadors. L'actual equipament es considera insuficient.

ESPAI ARTS VISUALS

El programa d'aquests equipaments s'ha definit tenint en compte el quadre d'activitats més habituals que s'ha de desenvolupar en aquest tipus d'espais, prenent com a referència les propostes de la taula de treball. En aquest cas, el programa diferencia les activitats següents: –Difusió de les arts visuals mitjançant, principalment, exposicions temporals –Comunicació, educació i recerca –Acció cultural comunitària, formació i debat –Coordinació Actualment, n'hi ha 59 d'adequats distribuïts pel territori. En 24 municipis s'han detectat dèficits. Un futur sistema d'ordenació els vincularà amb centres intermedis (El Bòlit, de Girona; La Panera, de Lleida, i els futurs equipaments de Vic i Tarragona) i el nacional (Macba).
ES PREVEU:
Espai d'arts visuals multifuncional (1): 315 metres quadrats en què hi ha una sala d'exposició (100m), i una polivalent de tallers (100m).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Sopa de Cabra
GRUP DE MÚSICA

“A ‘Ben endins’ sonàvem encara com un grup de garatge”

BARCELONA
L’APUNT

Ja arriba el bon temps (de festivals)

Obrint les portes a tot el món

Barcelona

Santa Cristina recupera 25 tombes paleocristianes

SANTA CRISTINA D’ARO

Entrar al llit de la prostitució

BARCELONA

Dani Martín, Antonio Orozco, Sergio Dalma i Els Pets participaran al festival Summerfest Cerdanya, previst pel 2022

Puigcerdà
Montserrat Torrent
ORGANISTA

“Lluito tant com puc per defensar la vellesa”

BARCELONA

“Emociona’t”: una campanya per donar suport i promocionar la cultura

Barcelona

Narcís Comadira, artista convidat de l’Auditori

GIRONA