cultura

Llibre doble d'en Jané

En dies de pregunta doble, Jordi Jané treu un estudi sobre circ doble

Doble salt mortal. Si ja és valent treure un llibre d'anàlisi de circ, doblement és fer-ho en parella. L'estudiós i periodista Jordi Jané i el món del circ en general estan plens de joia perquè Arola editors va fer-se seu el repte d'obrir la col·lecció Eines del circ amb el material que s'havia anat publicant, mes a mes, en els Volts de pista des del 1999 fins al 2012 en el diari Avui i, posteriorment, a El Punt Avui. Quan la societat està revoltada encara amb aquesta pregunta, que és doble, per consultar democràticament tots els catalans, va i Jané es treu del barret un llibre doble!

Diu Jordi Coca, exdirector de l'Institut del Teatre i actual comissari del centenari d'aquesta institució, que aquests dos volums “són una referència inexcusable quan es parli del circ a Catalunya” d'aquestes dues dècades. Evidentment, la veu de Jordi Jané és imprescindible per conèixer l'abast i contextualitzar determinat espectacle, companyia i escola, dins i fora de Catalunya. Ara, amb el llibre, instruirà temàticament (el llibre no és pas cronològic) i crearà patrimoni amb el qual fonamentar el coneixement del circ, sigui clàssic o contemporani. L'index onomàstic final permet resseguir amb facilitat els diversos comentaris que es recullen dels dos volums.

Un llibre doble permet il·lustrar-lo dues vegades. Així, la col·lecció Eines del circ arrenca de manera políticament correcta, “amb dues èpoques significatives”, en paraules de Jané. En un, hi ha l'equilibri de Tortell Poltrona amb les cadires (representant els números clàssics, del més difícil encara); en l'altra, apareix el vol d'una acròbata d'Atempo Circ, un grup que, si s'ha de jutjar per l'estudiós, ha revolucionat la visió global que es tenia del circ contemporani a Catalunya. Algun exemple? La companyia va obligar a crear el premi emergent als Premis FAD Sebastià Gasch d'Arts Parateatrals i, per primer cop la revista Serra d'Or, després de 40 anys de publicacions, va cedir la portada a una imatge de circ.

El número 152 de Volts de Pista no és capriciós. Jané ja pensava fer un llibre que ajuntés per temes els articles de reflexió i anàlisi (una antologia de crítiques dels seus 35 anys de carrera de fons podria ser una nova edició) en arribar a l'article 150. El que no esperava és que, inesperadament, el diari prescindís dels col·laboradors per culpa de la crisi. Va publicar la de comiat i en aquest llibre doble encara se n'hi afegeix una d'inèdita.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia