CLAUDI SANNA

MÚSIC

«Ryanair ha salvat l'alguerès»

El cantautor alguerès en fa broma en el seu darrer treball, «Terrer meu», i assegura que els joves han descobert que poden «treballar, relacionar-se i àdhuc lligar» amb la llengua dels avis

Després de 24 anys de trajectòria amb el grup Càlic, amb el qual va fer una immensa tasca de recuperació de la música tradicional algueresa i sarda, Claudi Sanna (l'Alguer, 1957) va iniciar fa uns anys la seva carrera en solitari, de la qual se sent molt satisfet. Ahir va presentar a l'auditori de la Universitat Catalana d'Estiu el seu segon disc, Terrer meu, que inclou el tema Santa mare llengua, que clama: «Santa Ryanair, salva l'alguerès!».

– Per què canta en alguerès?
– «Ha estat una evolució natural. Vaig començar com tothom, amb el rock, però de seguida em va atraure la música popular i tradicional de tot el món. Aleshores, vaig arribar naturalment a la que tenia més a prop, la de l'Alguer, i vaig veure que hi havia molta feina a fer.»
– Quina feina?
– «D'investigació i de recuperació. Vaig fer una tesi doctoral en sociologia de la música dedicada a la música de l'Alguer. Vaig dedicar-me a cercar i reconstruir velles cançons, una tasca que amb Càlic vam fer durant 24 anys, tot recuperant la música tradicional algueresa i també la sarda, que com és natural hi ha influït molt.»
– Com prova la carrera en solitari?
– «Molt bé. Treballar sol et dóna més llibertat. En un grup sempre has de cedir. Ara faig tot el que m'agrada, i em trobo molt a gust, treballant amb catalans com Josep Maria Cols i l'Andreu Ubach.»
– En el seu darrer disc destaca la cançó dedicada a Ryanair. Vol dir que no en fa un gra massa?
– «De cap manera. És clar que hi ha molta ironia, però el fet real és que els vols des de Girona i Reus estan salvant el català de l'Alguer.»
– En quin sentit?
– «Jo he vist tantes accions de política lingüística a l'Alguer fallides en els darrers anys! Es volia fer parlar els joves una llengua vella, que només parlaven a casa amb els avis, però que no servia per res. Ara, els joves veuen que els catalans que són a la disco o menjant una pizza parlen català sense vergonya, i ells també s'hi animen. He descobert nois que coneixia de sempre i ni sabia que parlaven alguerès, perquè feia vergonya. Ara el parlen arreu i sense problemes.»
– Ara és útil, doncs?
– «Exacte, ara serveix per a la feina, per relacionar-te amb els catalans que ens visiten tot l'any, fins i tot serveix per lligar! Conec ja moltes parelles mixtes de catalans i algueresos. És l'única manera de salvar una llengua: fer-la útil i atractiva per als joves. Els joves algueresos ara tenen clar que el català també serveix per lligar, i tot plegat, gràcies a Santa Ryanair!»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.