Economia

Economia

El sector del moble de la Sénia remunta i l'activitat industrial creix un 5,5%

Les empreses reorienten el negoci cap a altres mercats com l'hoteler per superar la crisi

És el centre de distribució mobiliària més gran del país

El sector del moble de la Sénia es recupera. L'activitat industrial del municipi del Montsià ha crescut un 5,5% el darrer any (per sobre de la mitjana catalana, que se situa en el 2,7%), segons les dades del Col·lectiu Empresarial del Moble de la Sénia (CEMS). El creixement ha estat possible per la reorientació del negoci de bona part de les empreses, que ha permès deixar enrere el degoteig constant de tancament de fàbriques i de tallers. “Hi ha fàbriques que han passat a fer mobiliari per a hotels i altres mobles juvenils de qualitat”, ha explicat el president del CEMS, Juan José Royo. La patronal agrupa una cinquantena de socis, uns trenta dels quals són moblistes i la resta, d'altres sectors, alguns, vinculats també amb la indústria del moble. La meitat de l'executiva del CEMS està formada per dones. “A la Sénia s'ha fet una transició dels negocis de pares a fills, i ara hi ha nou empreses que estan dirigides per dones”, ha destacat el president del CEMS.

Actualment treballen directament en el sector del moble 700 persones, a les quals s'han d'afegir uns 200 treballadors més que ho fan per a empreses auxiliars o que són autònoms. “Des del 2007 hem perdut un 50% dels llocs de treball, però els tres últims anys s'ha recuperat el creixement”, ha dit Royo. La taxa d'atur és d'un 19% a la Sénia, un municipi de 5.800 habitants.

Les botigues de mobles de la Sénia també han començat a recuperar-se de la crisi, amb un augment de vendes d'un 5% a un 8%. En aquest sentit, la Federació de Comerciants del Moble de la Sénia sosté que continuen sent el centre de distribució mobiliària més gran del país, amb catorze botigues i una superfície d'exposició de mobles de 20.000 metres quadrats.

Per la seua banda, el CEMS manté que la instal·lació del centre tecnològic de la fusta i el moble a la Sénia ha estat clau per la recuperació del sector. Des d'aquest centre es dona suport a empreses de tot Catalunya i va ser on va sorgir la iniciativa d'una fira específica de mobles i complements per al sector hoteler, Interiohotel, que en la darrera edició celebrada a Barcelona va tenir una participació de 165 empreses.

LA XIFRA

700
treballadors
són els que el sector del moble ocupa a la Sénia, i cal afegir-ne 200 més d'empreses auxiliars.

“La Sénia és ben viva”

El Col·lectiu Empresarial del Moble de la Sénia, la Federació de Comerciants del Moble de la Sénia, la Federació de Comerciants de la Sénia i l'Ajuntament han fet públic el seu malestar pel programa Sense Ficció de TV3 dedicat al sector del moble i amb el títol “La Sénia, el paradís perdut”. Les entitats econòmiques del municipi i l'Ajuntament mantenen que el programa es basa en dades de fa anys, quan el sector va tocar fons, però no recull la situació més enllà del 2013. “La Sénia és ben viva”, exposen en un comunicat de premsa.

Fins al 2007 la indústria del moble va viure un gran creixement lligat al boom immobiliari, però amb la crisi de la construcció el sector del moble també es va enfonsar. A poc a poc ha anat refent-se i a més de la reorientació del negoci, hi ha empreses que exporten. “En un moment el mercat nacional absorbia tota la producció i vam deixar d'exportar”, ha dit Royo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia